Ένταση στα Τίρανα για τις εκλογές.

H αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στα Τίρανα βρίσκεται υπό κατάληψη από βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρό της, Αρμπέν Ριστάνι να διακόψει την συνεδρίαση.

   

Στους χώρους του κτιρίου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής καθώς και έξω από το κτίριο, είναι συγκεντρωμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 

   

Όπως ανέφερε πριν από λίγο η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βαλεντίνα Λέσκα, οι σοσιαλιστές βουλευτές εισήλθαν στο χώρο συνεδριάσεων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για να εμποδίσουν, έστω και με τη βία, πιθανή απόφαση του ανωτάτου οργάνου των εκλογών, με την οποία θα ανατραπεί η νίκη του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα στο δήμο των Τιράνων. Για το λόγο αυτό δεν θα απομακρυνθούν από εκεί, παρά το αίτημα της αστυνομίας. 

   

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, η διαφορά του Έντι Ράμα από τον αντίπαλό του Λιουλεζίμ Μπάσια, του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, είναι μόλις 10 ψήφοι.

   

«Επιδιώκεται η ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος για τα Τίρανα με μια απόφαση παντελώς παράνομη, με βίαιο τρόπο, που απειλεί τη σταθερότητα της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έντι Ράμα ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσα «να μην υπαγορεύσει παραβίαση του νόμου», γεγονός που «θα ανατινάξει τα θεμέλια της δημοκρατικής συμβίωσης». 

   

Βασικό αίτημα του Ράμα είναι η επισημοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος που προκύπτει από τα πρακτικά των τοπικών επιτροπών. Ο αντίπαλός του ζητάει να συμπεριληφθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα και οι ψήφοι για τον δήμαρχο, οι οποίες κατά λάθος έχουν ριχτεί από τους ψηφοφόρους σε διαφορετική κάλπη . Η καταμέτρησή τους, κατά τον Μπάσια, ανατρέπει την νίκη του Ράμα.

   

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, φαίνεται ότι στηρίζει τη λογική του αιτήματος Μπάσια.

   

Ο Ράμα κρίνει μια τέτοια απόφαση αφορμή λαϊκής αντίδρασης. «Θα αντιδράσουμε με όλη τη δύναμη του δικαίου που είναι σήμερα με το μέρος του λαού», ανέφερε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.