Ένταση στην Αλβανία κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Επιδεινώνεται το κλίμα στην καταμέτρηση των ψήφων στα Τίρανα. Πριν από λίγο (15:00 τοπική ώρα) η εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μίμι Κοδέλι μέσω των ΜΜΕ κάλεσε τους πολίτες των Τιράνων και οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος να πάνε στα εκλογικά τμήματα όπου γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων για τον δήμο των Τιράνων και «να υπερασπιστούν την ψήφο τους» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

   

Η έκκληση γίνεται τη στιγμή που σε δύο Τμήματα στα Τίρανα έχει διακοπεί η καταμέτρηση των ψήφων. Τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που διεκδικούν το δήμο της πρωτεύουσας, αλληλοκατηγορούνται για εσκεμμένη καθυστέρηση στην καταμέτρηση στο πλαίσιο ενός «πολέμου νεύρων» και για προσπάθειες νοθείας. 

   

Αμέσως μετά από την έκκληση αυτή δύο βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος εισήλθαν στους εσωτερικούς χώρους, του ενός από τα κέντρα καταμέτρησης των ψήφων όπου διακόπηκε η διαδικασία.

   

Σε ένα από τα κέντρα όπου διακόπηκε η καταμέτρηση των ψήφων η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε την αντικατάσταση των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ομάδα καταμέτρησης των ψήφων, προκαλώντας την αντίδραση του κόμματος, το οποίο απαιτεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να κάνει το ίδιο και για το Δημοκρατικό Κόμμα. 

   

Από τη δική του πλευρά το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα να δεσμευτεί προκαταρκτικά ότι θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως δήλωσε από την αρχή ο Πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα.

   

Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν την στιγμή που οι δύο υποψήφιοι έχουν των ίδιο αριθμό ψήφων, με ένα μικρό προβάδισμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια.

   

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν κρίσιμες τις εξελίξεις. Η αποστολή των ξένων παρατηρητών αποφάσισαν να παρατείνουν την προθεσμία παραμονής στην Αλβανία. Η θητεία τους έληγε σήμερα. Σήμερα επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί η προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ-ODIHR.