Επίσκεψη Σαρκοζί στην Ινδία με την ελπίδα να πουλήσει Rafale.

 Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έφθασε σήμερα Σάββατο στην Μπάνγκαλορ, ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της βιομηχανίας της τεχνολογίας στη Ινδίας, αρχίζοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στον Ασιατικό γίγαντα με στόχο την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στα πεδία της πυρηνικής ενέργειας, της άμυνας και του διαστήματος.

   

Ο Σαρκοζί, συνοδευόμενος από πολυπρόσωπη αντιπροσωπεία 7 υπουργών (περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας και δεύτερου τη τάξει στην κυβέρνησή του, Αλέν Ζιπέ) και πολλών επιχειρηματιών, καθώς και τη σύζυγό του–πρώην διάσημο μοντέλο και καλλιτέχνιδα–Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, αναμένεται να επισκεφθεί το κέντρο δορυφόρων της Ινδικής υπηρεσίας διαστημικής έρευνας στην πόλη, συναντώμενος με επιστήμονες, επιχειρηματίες και φοιτητές, για να συζητήσει την διμερή συνεργασία στο πεδίο του διαστήματος. 

    Ο Σαρκοζί προγραμματίζεται να έχει συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκ στο Νέο Δελχί την Δευτέρα.

 

Ανάμεσα στις διμερείς συμφωνίες που αναμένεται να συναφθούν στην διάρκεια της επίσκεψης Σαρκοζί είναι και μια συμφωνία-πλαίσιο για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος 10.000 μεγαβάτ από τη Γαλλική εταιρία Areva στο δυτικό ομόσπονδο ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times of India ο Σαρκοζί σημείωσε ότι Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που συνήψε συμφωνία ειρηνικής πυρηνικής συνεργασίας με την Ινδία.

    Αργότερα σήμερα ο Σαρκοζί θα μεταβεί στην Άγκρα, όπου βρίσκεται το Ταζ Μαχάλ, ενώ το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του σε επιχειρηματική συνάντηση στο Μουμπάι και σε εκδηλώσεις για να τιμηθούν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2008, οι οποίες είχαν αποβεί στο θάνατο 166 ανθρώπων.