Επιχείρηση …Βιετνάμ από ελληνικό πλοίο.

Μέχρι …Βιετνάμ ,έφθασαν τα ελληνικά πλοία για να μεταφέρουν βιετναμέζους πολίτες που εργάζονταν στη Λιβύη.

Το φέρρυ μπώτ της ΑΝΕΚ «Λισσός» ναυλώθηκε από βραζιλιάνικη εταιρία πρόσληψης εργαζομένων μεταναστών, για την απομάκρυνση 750 βιετναμέζων υπηκόων εργαζομένων στη Λιβύη.

Για τον λόγο αυτό κατέπλευσε στη Βεγγάζη απ’όπου παρέλαβε τους 750 βιετναμέζους και απέπλευσε την 28/2/2011, με προορισμό το Βιετνάμ.

Με μικρές στάσεις για ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και καύσιμα στο Σουέζ, στο Κολόμπο και στη Σιγκαπούρη κατέπλευσε τελικά στο λιμάνι Κάϊ Λάν, πλησίον του περίφημου Χαλόνγκ, σε τρεις ώρες απόσταση από την πρωτεύουσα Ανόϊ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 4.4.2011.

Οι τοπικές αρχές και το Υπουργείο Εργασίας του Βιετνάμ που ευθύνεται για την κατάσταση των μεταναστών εργατών, είχαν διοργανώσει μικρή τελετή κατά την άφιξη των συμπατριωτών τους και εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους στον καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου «Λισσός», που είναι άπαντες Έλληνες, για την απρόσκοπτη μεταφορά τόσων ατόμων επί τόσες μέρες

Στην εκδήλωση παρέστη και η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βιετνάμ, Ρ. Ιερεμία. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πλοίο καθόλο το διάστημα του 35ήμερου ταξιδιού του δεν έδεσε σε λιμάνι, με τον ανεφοδιασμό να γίνεται με πλωτά μέσα, διότι οι βιετναμέζοι ταξιδιώτες επιβιβάστηκαν, προκειμένου να σωθούν,όπως-όπως, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλα πιστοποιητικά, γεγονός που ενδεχομένως να δημιουργούσε γραφειοκρατικά κωλύματα αν το σκάφος έδενε σε λιμάνι.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του πλοίου, οι επιβάτες σε αναμονή αποβίβασης, η δυσχερής αποβίβαση από μικρή πλαϊνή πόρτα γιατί το πλοίο δεν μπορούσε να προσεγγίσει το ντοκ με την κανονική είσοδο-έξοδο οχημάτων και ατόμων, ο χώρος ελλιμενισμού  του πλοίου όπου οι βιετναμέζοι με τις λιγοστές αποσκευές τους περιμένουν να αποβιβαστούν από την μικρή έξοδο, η προβλήτα με τους επισήμους και τέλος μια άποψη του λιμένα όπου έδεσε το πλοίο.


Σημειώνεται ότι από τα 66 μέλη του πληρώματος τα μισά θα αναχωρήσουν αύριο αεροπορικώς για επιστροφή στην Ελλάδα εφόσον το πλοίο ξεκινά, αύριο επίσης, το ταξίδι της επιστροφής, χωρίς επιβάτες πλέον και με το μισό δυναμικό του πληρώματος.