Φρουροί της Επανάστασης,ήταν οι «διπλωμάτες».

Το Ιράκ διαβίβαζε στην αμερικανική πρεσβεία για «επαλήθευση» τα ονόματα των Ιρανών που αιτούνταν διπλωματική βίζα, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2009, σύμφωνα με ένα αμερικανικό έγγραφο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Wikileaks.

   

Το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη υπογραμμίζει την ανησυχία που εξέφραζαν οι διπλωμάτες όσον αφορά την ιρανική επιρροή στο Ιράκ και ιδίως τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του ιρανικού καθεστώτος.

    «Από το 2008 το υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. του Ιράκ) διαβίβαζε για επαλήθευση στην πρεσβεία των ΗΠΑ τα ονόματα των Ιρανών που ζητούσαν διπλωματική βίζα», αναφέρεται στο τηλεγράφημα που φέρει ημερομηνία 24 Απριλίου 2009.

Δεν διευκρινίζεται ποιο μήνα ξεκίνησε η διαδικασία αυτή. «Η επαλήθευση αποκάλυψε ότι περίπου 20% (των αιτούντων) διατηρούσαν ενδεχομένως σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης ή με το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν», συνεχίζει το ίδιο έγγραφο.

    «Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών μας ενημέρωσε ότι θα αρνείτο τη χορήγηση βίζας για όσους υπήρχαν υποψίες ότι ήταν πράκτορες όμως δεν ήμασταν σε θέση να επαληθεύσουμε αυτές τις δηλώσεις», αναφέρουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες.

    Στο έγγραφο δεν δίνεται ο συνολικός αριθμός των ονομάτων που διαβιβάστηκαν. γίνεται όμως αναφορά σε έναν κατάλογο 35 Ιρανών διπλωματών οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στο Ιράκ. Ο κατάλογος στάλθηκε στην αμερικανική πρεσβεία τον Ιανουάριο του 2009. «Οκτώ από αυτούς συνδέονταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης ή με το υπουργείο Πληροφοριών», σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Λάμπιντ Αμπάουι χαρακτήρισε ωστόσο «ανακριβείς» τις πληροφορίες αυτές και διέψευσε ότι υπήρχε διαδικασία επαλήθευσης των ονομάτων από την αμερικανική πρεσβεία. Ο εκπρόσωπος της τελευταίας, ο Άαρον Σνάιπ, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα λέγοντας ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολιάζει έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων και των απόρρητων, που έχουν διαρρεύσει».