Γερμανία: «Δεν υπάρχουν γερμανικές ειδικές δυνάμεις στη Συρία»

Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως γερμανικές ειδικές δυνάμεις είναι παρούσες, μαζί με στρατιωτικό προσωπικό της Γαλλίας και των ΗΠΑ, στη βόρεια Συρία, μια κατηγορία την οποία απέρριψε η Γερμανία.

Συριακά κρατικά MME ανέφεραν πως η κυβέρνηση καταδικάζει έντονα την παρουσία γαλλικών και γερμανικών δυνάμεων στην Άιν αλ-Άραμπ, γνωστή επίσης ως Κομπάνι, και στη Μανμπίτζ.
«Η Συρία… θεωρεί ότι πρόκειται για σαφή και αδικαιολόγητη επίθεση κατά της (συριακής) κυριαρχίας και ανεξαρτησίας», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ,  Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη Μανμπίτζ, ενώ το Κομπάνι τελεί υπό τον έλεγχο της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG, που συμμετέχει στις SDF.

Tο υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανέφερε ότι οι επανειλημμένοι ισχυρισμοί της συριακής κυβέρνησης για την παρουσία γερμανικών ειδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία δεν είναι, και ποτέ δεν ήταν, αλήθεια.

«Δεν υπάρχουν γερμανικές ειδικές δυνάμεις στη Συρία. Η κατηγορία είναι ψευδής», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία και καταγράφει τις εξελίξεις στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας ο οποίος βρίσκεται τώρα στον έκτο χρόνο, ανέφερε πως γαλλικές ειδικές δυνάμεις κατασκευάζουν μια βάση για τις ίδιες κοντά στο Κομπάνι.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ειδικές δυνάμεις επιχειρούν στη Συρία βοηθώντας τις SDF να προωθηθούν προς τη Μανμπίτζ.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε ακόμη πως γερμανοί, γάλλοι και αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, και γαλλικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, συνδράμουν τις SDF στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά μέχρι τώρα παρέμειναν σε υποστηρικτικό ρόλο και δεν πολέμησαν στην πρώτη γραμμή. 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ-ΠΕ