Γιγαντιαίο πρόγραμμα ηλεκτροδότησης της Κωνσταντινούπολης

Επειδή κάθε μέρα που περνάει αυξάνουν οι ανάγκες της Κωνσταντινούπολης σε ενέργεια και για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός της Κωνσταντινούπολης σε ηλεκτρική ενέργεια, θα υλοποιηθεί από την «Τουρκική Εταιρεία Διανομής Ρεύματος Α.Ε» (ΤΕΙΑS), το «Πρόγραμμα Υποβρυχίου Καλωδίου Δαρδανελίων». Το ρεύμα που παράγεται στην Ανατολία και είναι υψηλής τάσης, θα μεταφερθεί στη Θράκη και πρωτίστως στην Κωνσταντινούπολη, περνώντας κάτω από τα στενά των Δαρδανελίων.

Ο Γενικός Δντής της εταιρείας TEIAS Κεμάλ Γιντίρ, σε δήλωση που έκανε στον ανταποκριτή του Πρακτορείου «Ανατολή», είπε ότι ως θεσμικό όργανο κύριο καθήκον του είναι η ανανέωση-διασφάλιση της ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η διαχείρισή του, καθώς η λειτουργία και η συντήρηση του. Ο Γιλντίρ είπε ακόμη για να εξασφαλιστεί η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από την περιοχή παραγωγής, στον τόπο της κατανάλωσης, η TEIAS διαθέτει 49.159 χιλιόμετρα γραμμές μεταφοράς.

Ο Γιλντίρ δήλωσε ότι εκτός από το 2009 που ήταν έτος κρίσης, κάθε χρόνο αυξάνει η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά το έτος 2010 αυξήθηκε κατά 8,5%, φθάνοντας τις 210,4 TWH και έδωσε και τις εξής πληροφορίες:

«Οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια αυξάνουν καθημερινά, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντατική εκβιομηχάνιση και αστικοποίηση. Πρωτίστως στην Κωνσταντινούπολη αλλά και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης. Για να εξασφαλιστεί η ηλεκτρική ενέργεια, η παραγόμενη στην Ανατολία ενέργεια, θα πρέπει να μεταφερθεί σ’ αυτά τα μέρη. Γι’ αυτό θα τεθεί σε ενέργεια το «Υποθαλάσσιο Καλωδιακό Πρόγραμμα των Δαρδανελίων» υψηλής τάσης. Με το πρόγραμμα αυτό, το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ανατολία, θα περάσει κάτω από τα στενά των Δαρδανελίων (στη διαδρομή Λάμψακος-Καλλίπολη) και θα μεταφερθεί στη Θράκη και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Για να αρχίσουν οι εργασίες του έργου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια με δάνειο από την παγκόσμια τράπεζα και για το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί καλώδιο μήκους 4 χιλιομέτρων με διατομή 1600 τετραγωνικών χιλιοστών, το οποίο θα  ριχτεί μέσα στη θάλασσα.

Ο Κεμάλ Γιντίρ δήλωσε ότι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με γραμμή κάτω από τη θάλασσα, εφαρμόζεται σε πολλές χώρες , όπως στην Ισπανία και την Ιταλία και τόνισε:

«Με το πρόγραμμα θα ενωθεί κάτω από τη Θάλασσα, με το υποθαλάσσιο καλώδιο, η Ευρώπη με την Ασία. Μετά τη σύνδεση της Ισπανίας με το Μαρόκο, θα είναι το δεύτερο έργο στον κόσμο που θα συνδέσει κάτω από τη θάλασσα  δύο ηπείρους. Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης της χώρας, το πρόγραμμα αυτό πρέπει να περάσει σε υλοποίηση, για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της Κωνσταντινούπολης σε  ηλεκτρική ενέργεια. Θα πρέπει δε να καλλιεργηθούν εναλλακτικές λύσεις, για την Κωνσταντινούπολη η οποία έχει υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, όπως με τη διέλευση του καλωδίου από τα στενά των Δαρδανελίων».
Ο Γιλντίρ πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος είναι και η υλοποίηση υποθαλάσσιας σύνδεσης, για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων.


Εφημερίδα «Σαμπάχ»           
Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης