OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γκιουλ:»Η Τουρκία θέλει πλήρη ένταξη στην ΕΕ»

20/09/2011 - 07:27
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε χθες στη Γερμανία ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα ικανοποιηθεί με ένα καθεστώς ειδικής σχέσης που θα την αποκλείει από τα θεσμικά όργανα και τα συμβούλια της ΕΕ.

   

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Γκιουλ απέρριψε ο,τιδήποτε υπολείπεται της πλήρους εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ ως κράτος-μέλος παρά τις ενστάσεις ευρωπαϊκών χωρών που ζητούν να προσφερθεί στην Άγκυρα μια «προνομιακή σχέση» βασισμένη στο εμπόριο.

    «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτό το στρατηγικό στόχο», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θέλει να αναζωογονηθούν οι αργόσυρτες συνομιλίες με την ΕΕ.

   

Ο Γκιουλ — ο οποίος άρχισε χθες το επίσημο πρόγραμμα της 4ήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία — αναγκάστηκε να αναβάλει μια από τις δημόσιες εμφανίσεις του αργά χθες, μια ομιλία του για την Ιστορία των γερμανοτουρκικών σχέσεων, έπειτα από απειλή για βόμβα.

   

Η αστυνομία ζήτησε από το κοινό να εγκαταλείψει την αίθουσα διαλέξεων στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, ενώ απέκλεισε την λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν έξω από το κτίριο όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Κούρδοι για να διαδηλώσουν. Υπήρξαν διαπληκτισμοί ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, πιθανώς για να εμποδίσουν την ομιλία ή για να διαδηλώσουν στην διάρκειά της.

   

Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που παραμένει κρατούμενος του τουρκικού κράτους. Η αστυνομία είπε ότι ο άνθρωπος που τηλεφώνησε και έκανε την απειλή για βόμβα ήταν δύσκολο να κατανοηθεί τι έλεγε, αλλά εξέλαβε σοβαρά την απειλή.

   

Ο Γκιουλ εκφώνησε αργότερα μια συντομευμένη εκδοχή της ομιλίας του σε ένα πιο περιορισμένο κοινό. «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στον τρόμο», είπε. «Οποιαδήποτε οργάνωση προβαίνει σε απειλή για βόμβα είναι μια τρομοκρατική οργάνωση».

   

Στην διάρκεια των επαφών του ο Γκιουλ απέσπασε τη στήριξη του Βερολίνου, συγκεκριμένα του Γερμανού προέδρου Κρίστιαν Βουλφ, σε ό,τι αφορά ένα θέμα που αποτελεί αιτία προστριβών επί χρόνια, τις άδειες θεωρήσεων εισόδου (βίζες) της ΕΕ για όσους ταξιδεύουν σε αυτή από την Τουρκία.

    Ο Βουλφ πρότεινε η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να αναζητήσει τρόπους να διευκολύνονται οι επισκέπτες από την Τουρκία και ειδικά οι επιχειρηματίες να επισκέπτονται χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να χρειάζονται προηγουμένως κοπιώδεις διατυπώσεις.

   

Ωστόσο ο Βουλφ υπεραμύνθηκε των κανόνων που θέτουν ως προϋπόθεση οι νύφες από την Τουρκία να μπορούν να αποδείξουν πως γνωρίζουν γερμανικά προτού τους επιτραπεί να μπουν στη Γερμανία για να παντρευτούν και να ζήσουν με μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

   

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Μέρκελ επίσημα τηρεί ανοικτή στάση στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά το ίδιο το κόμμα της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), όπως και το αδελφό του βαυαρικό κόμμα CSU, αντιτίθεται σε αυτή και ζητεί η διμερής συνεργασία να περιοριστεί σε μια «προνομιακή σχέση εταίρων». 

   

Ο Βουλφ είπε ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την διεξαγωγή «δίκαιων ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις οποίες το αποτέλεσμα θα είναι ανοικτό», υιοθετώντας μια διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η κυβέρνηση Μέρκελ. Επέμεινε ότι η Γερμανία είναι ουδέτερη, όχι εχθρική στην πιθανότητα εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ.

   

«Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει μια προσπάθεια. Το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

   

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο ομόλογός του της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ νωρίτερα υπέγραψαν μια συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

   

Η συμφωνία θεωρείτο κρίσιμη για τους 3,5 εκατ. τούρκους πολίτες της Γερμανίας σήμερα, πολλοί εκ των οποίων έχουν φορολογητέα εισοδήματα και στις δύο χώρες, και αντικαθιστά μια προηγούμενη συμφωνία η ισχύς της οποίας τερματίστηκε.

   

Η επίσκεψη του Γκιουλ σχεδιάστηκε ώστε να συμπέσει με την 50ή επέτειο από τη διμερή συμφωνία του 1961 που άνοιξε το δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες τούρκοι εργάτες να μεταναστεύσουν στη Γερμανία.

   

Σήμερα το πρωί ο Γκιουλ πρόκειται να συναντηθεί με την Μέρκελ και να επισκεφθεί την γενέτειρα του Βουλφ. Στην τέταρτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του θα επισκεφθεί τη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ο Γκιουλ έφθασε στη Γερμανία την Κυριακή, αλλά την πρώτη ημέρα της παραμονής του είχε μόνο ιδιωτικές επαφές.


Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΓΚΙΟΥΛΕΕΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert