ΗΠΑ-ΙΡΑΝ έχουν συνομιλίες για τα πυρηνικά.Τι πρότειναν οι Ιρανοί

Το Ιράν πρότεινε να ανταλλάξει το εμπλουτισμένο ουράνιο που διαθέτει με ράβδους πυρηνικού καυσίμου που θα εισάγει από το εξωτερικό και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τους πυρηνικούς του σταθμούς που παράγουν ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην ιρανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα προηγούμενο σχέδιο που είχε αποτύχει, η Τεχεράνη πρότεινε να εξάγει ουράνιο εμπλουτισμένο έως 3,5% και να λαμβάνει από τη Ρωσία και τη Γαλλία ράβδους πυρηνικού καύσιμου.
Παράλληλα το Ιράν πρότεινε να μετατρέψει το ουράνιο που έχει ήδη εμπλουτίσει σε ποσοστό 20% σε καύσιμο υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ιρανικό πρακτορείο ISNA μετέδωσε σήμερα ότι ένας αμερικανός απεσταλμένος στην Κωνσταντινούπολη, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ζήτησε να συναντηθεί με τον ιρανό διαπραγματευτή Σαΐντ Τζαλιλί κι εκείνος δέχθηκε.
Το πρακτορείο δεν ανέφερε το όνομα του αμερικανού διπλωμάτη, όμως επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ που έχει μεταβεί στην Τουρκία είναι η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Πολιτικά Θέματα Γουέντι Σέρμαν.
Το ISNA επικαλέστηκε έναν μη κατονομαζόμενο ιρανό διπλωμάτη ο οποίος είπε: «Ο αμερικανός απεσταλμένος ζήτησε να συναντηθεί με τον Σαΐντ Τζαλιλί (…) και ο επικεφαλής ιρανός διαπραγματευτής δέχθηκε».
Παρόλα αυτά ένας διπλωμάτης που είναι παρών στις συνομιλίες δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξουν διμερείς επαφές.
Την ίδια ώρα ένα άλλο ιρανικό πρακτορείο, το Fars, μετέδωσε ότι καλά πληροφορημένη πηγή διαψεύδει ότι ο Τζαλιλί αποδέχθηκε το αίτημα των Αμερικανών για διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της Κωνσταντινούπολης.
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, που είναι επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών είναι εποικοδομητική και ότι τα πράγματα «βαίνουν καλώς».
«Η ατμόσφαιρα είναι εποικοδομητική (…) Προς το παρόν τα πράγματα βαίνουν καλώς», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το Interfax.