OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ εναντίον Κίνας:πότε θα κάνουν πόλεμο;

07/01/2012 - 00:01
ΗΠΑ ΚΙΝΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Η συνεχής άνοδος της Κίνας σ΄ όλα τα επίπεδα θα την οδηγήσει σε σύγκρουση με την Αμερική; Είναι πιθανό το Πεκίνο να οδηγηθεί σε πόλεμο με την αδιαμφισβήτητη παγκόσμια υπερδύναμη του σήμερα;

Οι ανακινώσεις του προέδρου Ομπάμα για τη νέα αμερικανική στρατηγική έχουν ανοίξει τη συζήτηση και πολλές αναλύσεις έχουν αρχίσει ήδη να γράφονται.Μια απ΄ αυτές είναι κι αυτή του BBC.

Όπως αναφέρει είναι σαφές ότι η Κίνα μαπίνει πλέον στο επίκεντρο της στρατηγικής των ΗΠΑ και ουσιαστικά διαμορφώνει τους σχεδιασμούς της στον 21ο αιώνα.

Η διατύπωση των αμερικανών μπορεί να είναι προσεκτική και να μην προσδίδει στην Κίνα τον χαρακτηρισμό του εχθρού ευθέως.Ωστόσο το λέει …περιφραστικά εστιάζοντας στην προσπάθεια ανανέωσης του στρατιωτικού εξοπλισμού του Πεκίνου,την οποία οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιμένει ότι η χώρα του χαιρετίζει την «ειρηνική» άνοδο της Κίνας,αλλά είναι πια δεδομένο ότι αυτή η χώρα είναι η μόνη που θα μπορούσε να αμφισβητήσει ποιος είναι το νούμερο ένα στον πλανήτη.
«Μακροπρόθεσμα,» λέει, χωρίς να πάρει θέση,ο Αμερικανός πρόεδρος “η ανάδειξη της Κίνας ως περιφερειακής δύναμης θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία και την ασφάλεια μας με διάφορους τρόπους.»

Είναι παράδοξο ότι η Κίνα περιγράφεται ως μια αναδυόμενη «περιφερειακή δύναμη». Το Πεντάγωνο δεν είναι φαίνεται έτοιμο να δεχτεί την Κίνα ως μια παγκόσμια δύναμη ή και υπερδύναμη.

«Οι χώρες μας έχουν ένα ισχυρό συμφέρον για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Ασία και ένα ενδιαφέρον για την οικοδόμηση μιας συνεργασίας . Ωστόσο, η αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερη σαφήνεια για τις στρατηγικές προθέσεις της, προκειμένου να αποφευχθούν τριβές στην περιοχή”,λέει ο Ομπάμα.

Ανταγωνισμός εξοπλισμών

Υπάρχει σαφής ανησυχία για τις προσπάθειες της Κίνας να αναπτύξει όπλα που θα δυσκόλευαν τις αμερικανικές δυνάμεις να επιχειρούν ανενόχλητες σε περιοχές της Ανατολικής Ασίας. Η Κίνα επενδύει σε όπλα που θα μπορούσαν να βυθίσουν αεροπλανοφόρα και έχει επενδύσει σημαντικά στην ναυπήγηση υποβρυχίων και στην κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών stealth.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορεί να έχουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση στην περιοχή του Ειρηνικού – και ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αναθεωρημένη αμερικανική στρατηγική λέει ότι « κράτη όπως η Κίνα και το Ιράν θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τη χρήση ασύμμετρων όπλων” και ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διατηρήσουν την ικανότητά τους να προβάλλουν τη δύναμή τους σε περιοχές στις οποίες η πρόσβαση και η ελευθερία κινήσεών μας μπορεί να αμφισβητηθεί».

«Η διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας, η ελεύθερη ροή του εμπορίου, και της επιρροής των ΗΠΑ σε αυτή τη δυναμική περιοχή θα εξαρτηθεί εν μέρει από μια ισορροπία των στρατιωτικών ικανοτήτων και της παρουσία μας», λέει.

Έτσι, οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν τη στρατιωτική υπεροχή τους έναντι της Κίνας ανέπαφη. Αυτό οδηγεί σε μια κλιμακούμενη κούρσα εξοπλισμών.

Κατά κάποιο τρόπο το Πεντάγωνο μπορεί να αρχίσει να αντιγράφει τη στρατηγική της Κίνας, επενδύοντας σε παρόμοιους τύπους των όπλων. Θα υπάρξει εστίαση στην ανάπτυξη αεροπορικών και ναυτικών προηγμένων όπλων, σε ακόμη πιο εξελιγμένα μαχητικά stealth, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στον κυβερνοπόλεμο και στα “διαστημικά” όπλα.

Κάνοντας …φίλους
Η ενίσχυση ένα δικτύου συμμαχιών γύρω από την Κίνα είναι ο άλλος πυλώνας της αμερικανικής στρατηγικής. «Θα δοθεί έμφαση στις υπάρχουσες συμμαχίες μας, που αποτελούν μια ουσιαστική βάση για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού . Θα επεκτείνουμε επίσης τα δίκτυα μας για συνεργασία με αναδυόμενους εταίρους σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Ήδη οι ΗΠΑ έχουν στενές σχέσεις με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες και την Αυστραλία και βρίσκονται στη φάση για την οικοδόμηση των σχέσεων με το Βιετνάμ, την Ινδονησία αλλά και για μια μια μακροπρόθεσμη στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία».

Θα υπάρξει τελικά σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μια μέρα;

Η απάντηση εξαρτάται από το πώς η Κίνα θα απαντήσει σε αυτή τη νέα πολιτική. Θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το δικό της ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Ασία; Θα επιδιώξει την αντιπαράθεση;

Μια πρώιμη απάντηση στη νέα πολιτική των ΗΠΑ έχει έρθει από την υπό κρατικό έλεγχο Τύπο: «Η Κίνα πρέπει να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα της επίθεσης σε μεγάλες αποστάσεις και να αναπτύξει περισσότερους τρόπους για να απειλήσει το αμερικανικό έδαφος”.

Tags: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΗΠΑΚΙΝΑΠΟΛΕΜΟΣ

Related Posts

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Έκλεισε» δάνειο 90 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ – «Μεγάλη στήριξη, σας ευχαριστούμε» είπε ο Ζελένσκι

19/12/2025 - 08:51
Κολομβία
ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ανταρτών του ELN σε στρατιωτική βάση

19/12/2025 - 08:42
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις «πριν η Ρωσία αλλάξει γνώμη»

18/12/2025 - 22:01

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: «Έκλεισε» δάνειο 90 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ – «Μεγάλη στήριξη, σας ευχαριστούμε» είπε ο Ζελένσκι

Κολομβία: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ανταρτών του ELN σε στρατιωτική βάση

Η Ισπανία έκλεισε συμφωνία για 100 ελικόπτερα από την Airbus: Στο πακέτο τα H145M και τα NH90

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1920 ο Κωνσταντίνος Α’ αποκαθίσταται ως Βασιλιάς των Ελλήνων

Ο Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις «πριν η Ρωσία αλλάξει γνώμη»

Δανία: Ρίχνει την ευθύνη για δύο κυβερνοεπιθέσεις σε ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Καιρός: Καταιγίδες και κρύο θα πλήξουν τη χώρα έως τα Χριστούγεννα - Στα ορεινά θα πέσουν τα πρώτα πυκνά χιόνια

Ο Γκάρι Σινίζ έχει στείλει δωρεάν στην Disneyland πάνω από 1.000 παιδιά: Η στήριξη στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτικών

Συνταγή για μεθυσμένο μοσχαράκι α λα κρεμ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert