ΗΠΑ προς Β. Κορέα: Ακολουθείστε το δρόμο της ειρήνης

Εκκληση στη Βόρεια Κορέα να ακολουθήσει το δρόμο της ειρήνης μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ απηύθυνε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Κάλεσε ακόμη την Πιονγκγιάνγκ να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την ευημερία του βορειοκορεατικού πληθυσμού.

«Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας θα επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο της ειρήνης εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της Βόρειας Κορέας, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τους γείτονές της και σεβόμενη τα δικαιώματα του λαού της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χίλαρι Κλίντον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να βοηθήσουν το λαό της Βόρειας Κορέας και καλούν τη νέα ηγεσία να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα προς μία νέα εποχή ειρήνης, ευημερίας και διαρκούς σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέιμς Κάρνεϊ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα κρίνει τη νέα ηγεσία της Βόρειας Κορέας, υπό τον νεότερο γιο του Κιμ τον Κιμ Γιονγκ-ουν, με βάση τη διαχείριση των υποθέσεων και κυρίως του θέματος του πυρηνικού της προγράμματος.

Εχουμε επανειλημμένως δείξει ότι είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα, αλλά έχουμε επίσης καταστήσει σαφές ότι οι Βορειοκορεάτες πρέπει να κάνουν βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση που θα δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων και την επιθυμία για διαπραγματεύσεις, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Η επίδειξη αυτής της επιθυμίας θα άνοιγε την πόρτα για την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών και για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τις γειτονικές χώρες της βόρειας Κορέας», σημείωσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τους συμμάχους τους και μετά το θάνατο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ιλ μετέφερε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιοσιχίκο Νόντα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Aμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Οσάμου Φουτζιμούρα, δήλωσε ότι η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα εξακολουθήσουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί λύση στο βορειοκεράτικο ζήτημα, παρά τον αιφνίδιο θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

«Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για εκ νέου συνάντηση (των εμπλεκόμενων στις διαπραγματύεσεις χωρών) , αλλά θα γίνει το συντομότερο δυνατό», επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην προγραμματισμένη (για τις 25 και 26 Δεκεμβρίου) επίσκεψη του Ιάπωνα Πρωθυπουργού, Γιοσιχίκο Νόντα, στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Χιντάο, επισκέφθηκε την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο, προκειμένου να εκφράσει τα συλληπητήρια του για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, επίσκεψη που είχε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς, σπανίως ανώτατος αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης πραγματοποιεί ανάλογου τύπου κινήσεις.