Η Γαλλία θα εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη.

Η Γαλλία θα «εντείνει» τις αεροπορικές επιδρομές της στη Λιβύη για την προστασία των αμάχων από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ζητώντας παράλληλα την «εξεύρεση πολιτικής λύσης» στη σύγκρουση.

   

Σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Φρανσουά Φιγιόν αναφέρθηκε «στους βίαιους βομβαρδισμούς που υφίστανται διάφορες πόλεις της Λιβύης από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι». 

   

«Θα εντείνουμε λοιπόν την στρατιωτική μας προσπάθεια με την πολεμική μας αεροπορία για να εμποδίσουμε τις δυνάμεις του Καντάφι να συνεχίσουν την επιχείρησή τους εναντίον των πληθυσμών των αμάχων», πρόσθεσε. 

   

«Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε μια πολιτική λύση, δηλαδή τις προϋποθέσεις ενός διαλόγου για να επιλυθεί η λιβυκή κρίση», υπογράμμισε ο γάλλος πρωθυπουργός. 

   

Ο κ. Φιγιόν αναφέρθηκε στη Λιβύη κατά τη διάρκεια γεύματος με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που βρίσκεται και εκείνος στην Ουκρανία για την διάσκεψη για την 25η επέτειο της καταστροφής του Τσερνομπίλ. 

   

«Αυτή η κρίση δεν θα μπορέσει να επιλυθεί με τη στρατιωτική δράση του συνασπισμού. Για το λόγο αυτό κάναμε μια σειρά συνομιλιών στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφής για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι έχουν καλή θέληση και από τις δύο πλευρές να μπορέσουν να βρουν ένα πλαίσιο στο οποίο να συζητήσουμε «, δήλωσε ο Φιγιόν. 

   

Αποκλείοντας για μια ακόμη φορά την οποιαδήποτε ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, υπενθύμισε ότι η Γαλλία επενέβη στη Λιβύη στους κόλπους διεθνούς συμμαχίας που ενεργεί βάσει εντολής του ΟΗΕ, «μια εντολή που ακολουθούμε κατά γράμμα», τόνισε.