Η Τουρκία δεν ζητά -προς το παρόν- τη παραίτηση Άσαντ

Η Τουρκία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ζητήσει την αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά ζητεί εκ νέου την «άμεση» διακοπή της αιματηρής καταστολής, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους.

   

«Πριν από όλα ο συριακός λαός πρέπει να πει στον Άσαντ να φύγει. Η συριακή αντιπολίτευση δεν είναι ενωμένη και ακόμη δεν ακούσαμε μια συλλογική έκκληση των Σύρων να λέει στον Άσαντ να φύγει, όπως στην Αίγυπτο και τη Λιβύη», πρόσθεσε τούρκος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

   

Αργά χθες Πέμπτη, οι πλέον υψηλόβαθμες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Τουρκίας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν αποφάσισαν να καλέσουν τον πρόεδρο Άσαντ να παραιτηθεί, αλλά ζήτησαν την άμεση διακοπή της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που διαρκούν εδώ και πέντε μήνες.

   

«Για μια ακόμη φορά υπογραμμίστηκε ότι η χρήση βίας και στρατιωτικής βίας εναντίον των αμάχων θα πρέπει να σταματήσει άμεσα», επισημαίνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση.

   

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ζήτησε επίσης μια δημοκρατική μετάβαση σύμφωνα «με τα νόμιμα αιτήματα του φίλου και αδελφού συριακού λαού», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

   

Την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία να καλούσαν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να φύγει από την εξουσία, παρά οι ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι «το καθεστώς Άσαντ δεν θα αγνοούσε» τις χώρες αυτές.

   

 Η Άγκυρα, της οποίας οι σχέσεις με τη Συρία, με την οποία η Τουρκία μοιράζεται μακρά σύνορα, ήταν στενές τα τελευταία χρόνια, επέκρινε έντονα την ολοένα αυξανόμενη χρήση βίας και την καταστολή από το καθεστώς της Δαμασκού από τα μέσα Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να έχει ζητήσει έως σήμερα την παραίτηση του προέδρου αλ Άσαντ.