Η σοβιετική θηριωδία στο Κατίν.Τη μνημόνευσε ο Πατριάρχης Ρωσίας

Ο Ρώσος ορθόδοξος Πατριάρχης Κύριλλος με ομιλία του σήμερα ενώπιον πολωνικής αντιπροσωπείας χαρακτήρισε «τρομερό σύμβολο, μιάς κοινής τραγωδίας» τη σφαγή, στη διάρκεια του 1940, περισσότερων από τεσσάρων χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών, μέσα στο δάσος του Κατίν κοντά στο Σμόλενσκ.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax απευθύνθηκε σε Πολωνούς καθολικούς ιερείς, αλλά και στρατιωτικούς, όταν τελείωσε η λειτουργία στον αποπερατωθέντα «Ναό της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού», στο Κατίν–κοντά στο μνημείο των θυμάτων των πολιτικών διωγμών του Ιωσήφ Στάλιν. Ο ίδιος θα επανέλθει στο Κατίν στις 16 Αυγούστου, παραμένοντας έως τις 19.

Ανέφερε στην ομιλία του ότι «εμπειρογνώμονες ύστερα από διεξοδική έρευνα στα υπάρχοντα Αρχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε ολόκληρη την περιοχή του Κατίν περίπου 16 χιλιάδες Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους, καθ’ όλη τη χρονική περίοδο των σταλινικών διώξεων», μετέδωσε επίσης το ίδιο ρωσικό πρακτορείο.

Τον Απρίλιο του 1990, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναγνώρισε δημόσια την ευθύνη της Μόσχας για τη μαζική εξόντωση των Πολωνών αξιωματικών μέσα στο δάσος του Κατίν το 1940.

Μόλις πέρυσι τον Απρίλιο, ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε στον Πολωνό ομόλογό του, Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, «να γυρίσουν τη σελίδα του Κατίν». «Η ευθύνη γιαυτά τα εγκλήματα εναπόκειται στους σοβιετικούς ηγέτες του 1940. Κάθε απόπειρα να παρουσιαστεί μια διαφορετική εκδοχή είναι αβάσιμη, δεν στηρίζεται ούτε στα γεγονότα, ούτε στα ιστορικά ντοκουμέντα ούτε, τέλος, στις ηθικές αξίες», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.