Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας τις επιθέσεις κατά πρεσβειών στη Συρία

Τις επιθέσεις εναντίον πρεσβειών και προξενικών υπηρεσιών στη Συρία καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας, εκφράζοντας τη «βαθιά του ανησυχία» για την επανάληψη τέτοιων ενεργειών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε από τις συριακές αρχές να «προστατεύσουν τις διπλωματικές ιδιοκτησίες και το προσωπικό τους» και «να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους στο θέμα αυτό».

Σύροι διαδηλωτές, που υποστηρίζουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, επιτέθηκαν και λεηλάτησαν το Σάββατο την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στον παναραβικό Οργανισμό. Εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν επίσης στις πρεσβείες της Γαλλίας, του Κατάρ και της Τουρκίας το Σάββατο.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα στείλει στην αυριανή του σύνοδο ένα σκληρό μήνυμα στον πρόεδρο της Συρίας, ώστε να σταματήσει τη βία εναντίον του λαού του.

«Περιμένουμε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να στείλει αύριο για μία ακόμη φορά ένα σκληρό μήνυμα στον ’σαντ ότι πρέπει να επιτρέψει τη δημοκρατική μετάβαση και να βάλει τέλος στη βία ενάντια στον ίδιο του τον λαό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ε.Ε.: Προκαταρκτική συμφωνία για κυρώσεις σε Δαμασκό

Η Τουρκία απομακρύνει τις οικογένειες διπλωματών της από Συρία