«Καταιγίδα» κατηγοριών από Στρος Καν,η χαριστική βολή στο Σαρκοζί

 Κατηγορίες κατά των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, στην υπόθεση με κατηγορούμενο τον Ντομινίκ Στρος-Καν, υποψίες για μια χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2007, από το καθεστώς του Λίβυου Καντάφι : ο Νικολά Σαρκοζί δέχεται, σήμερα, πολύπλευρες επιθέσεις, την ώρα που αγωνίζεται με δυσκολία να καλύψει τη διαφορά, που τον χωρίζει από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στην προτίμηση ψήφου, ενόψει του β’γύρου των προεδρικών της 6ης Μαΐου.

 Απών έως πρόσφατα από την προεκλογική εκστρατεία, ο Στρος-Καν, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, είναι εντούτοις πάλι στο προσκήνιο σήμερα, έχοντας κατηγορήσει τους πολιτικούς αντίπαλούς του, ότι ανέτρεψαν τα σχέδιά του για υποψηφιότητά του στις προεδρικές γαλλικές εκλογές.
 
«Απλά, δεν πίστεψα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί μου θα το έφθαναν μέχρις εκεί(…), δεν πίστεψα ότι θα ήταν δυνατόν να βρούν κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τη σύλληψή μου», δήλωσε στη βρετανική «Γκάρντιαν» ο DSK, υπαινισσόμενος χωρίς να κατονομάζει κανέναν «πρόσωπα συνδεδεμένα με τον Σαρκοζί, πράκτορές του».
 
Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», ο 62χρονος σοσιαλιστής πρώην υπουργός, που η πολιτική σταδιοδρομία του θριματίστηκε μετά την «υπόθεση (ξενοδοχείο) Σοφιτέλ Νέας Υόρκης», «κατηγορεί εχθρούς, οι οποίοι συνδέονται με τον Νικολά Σαρκοζί, ότι εμπόδισαν την υποψηφιότητά του» στις προεδρικές εκλογές.
 
Σύμφωνα πάντως με τον Αμερικανό δημοσιογράφο ‘Εντουαρντ ‘Επστάιν, που πήρε τη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η «Γκάρντιαν», ο DSK «απετέλεσε τον κύριο ‘στόχο’ των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2011».

 Σήμερα περιοδεύοντας στο Κλερμόν-Φεράν, ο πρόεδρος Σαρκοζί ζήτησε δημόσια από τον Στρος-Καν να σιωπήσει. «Πάρα πολλά ήδη…Λέω στον Στρος-Καν, να τα ξεδιαλύνετε αυτά, με τη συνδρομή της δικαιοσύνης».
 
Ο πρόεδρος Σαρκοζί δέχεται όμως επίθεση και στο θέμα της χρηματοδότησης της εκστρατείας του για τις προεδρικές του ’07.
 Ο διαδικτυακός τόπος Mediapart δημοσιεύει έγγραφο, το οποίο αποδίδεται στον Μούσα Κούσα, τον πρώην επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αναφέρει για το έτος 2006 ότι υπήρξε μια «κατ’αρχήν συμφωνία με την Τρίπολη» –να χρηματοδοτηθεί ως και με 50 εκατομ.ευρώ η εκστρατεία του Σαρκοζί το επόμενο έτος.

 Η γαλλική Αριστερά, ήδη ζήτησε από τον πρόεδρο Σαρκοζί «εξηγήσεις», ασχέτως του ότι στον ίδιο δικτυακό τόπο δεν αναφέρεται ουδαμού, αν πράγματι ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε –ένα τμήμα του, ή το όλον ποσό.

 »Γελοίο» έχει χαρακτηρίσει ο Γάλλος πρόεδρος τον ισχυρισμό αυτόν, μιλώντας δημόσια στο μέσον Μαρτίου.
 Στον πρώτο γύρο των προεδρικών, ο Νικολά Σαρκοζί συγκέντρωσε 27,18% των ψήφων, η Μαρίν Λεπέν 17,90% αλλά ο Φρανσουά Ολάντ 28,63% των ψήφων.

 Υπάρχουν δημοσκοπήσεις –μεταξύ των δύο γύρων των εκλογών– που φέρουν τον Σαρκοζί να ηττάται στον επικείμενο β’ γύρο, από τον Ολάντ, συγκεντρώνοντας ο ίδιος μόνον ένα 45-46% των ψήφων.