Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε ο Καντάφι,για να αποφύγει βομβαρδισμούς.

Η κυβέρνηση της Λιβύης διακόπτει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία ελήφθη στην διάρκεια της νύκτας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα.

   

«Αποφασίσαμε την άμεση [εφαρμογή] κατάπαυσης του πυρός και την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Κούσα στους δημοσιογράφους.

   

Η κυβέρνηση της Λιβύης «ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την προστασία των αμάχων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα προστατευθούν όλοι οι ξένοι και οι ξένες επενδύσεις και οι πόροι των εταιριών που έχουν επενδύσει στη χώρα.

Το καθεστώς Καντάφι, προσπαθεί να αποφύγει τους βομβαρδισμούς οι οποίοι  σύμφωνα με το σχέδιο θα πρηγηθούν της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Βέβαια νωρίτερα ο Καντάφι είχε εμφανιστεί αποφασισμένος για όλα.

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι απείλησε να «μετατρέψει σε κόλαση» τη ζωή αυτών που θα επιτεθούν στη Λιβύη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μερικές ώρες πριν από την ψήφιση χθες το βράδυ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίνεται η προσφυγή στη βία κατά του λιβυκού καθεστώτος.

   

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησής του ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός.

   

«Αν ο κόσμος τρελαθεί, θα τρελαθούμε κι εμείς. Θα προβούμε σε αντίποινα. Θα μετατρέψουμε τη ζωή τους σε κόλαση», δήλωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP, η οποία έγινε μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

   

Σε ερώτηση που του υπεβλήθη για τις συνέπειες μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της χώρας του στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας έδινε το πράσινο φως για κάτι τέτοιο με στόχο την προστασία των αμάχων, ο Καντάφι απάντησε: «Γιατί αυτός ο ρατσισμός, αυτό το μίσος; Τι είναι αυτή η τρέλα;».

   

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει εντολή για τέτοιες αποφάσεις, τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε κατά κανέναν τρόπο», προσέθεσε.

   

«Πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών για να επέμβει το Συμβούλιο. Η Χάρτα του δεν επιτρέπει την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις» μιας χώρας, σημείωσε επίσης. 

   

Κάτι τέτοιο θα ήταν «μια κατάφωρη και αδικαιολόγητη κατοχή και θα έχει μεγάλες συνέπειες στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη», προειδοποίησε.

   

«Η Μεσόγειος Θάλασσα θα καταστραφεί. Καμία εναέρια ή θαλάσσια κυκλοφορία δεν θα είναι ασφαλής», προσέθεσε ο Καντάφι, ο οποίος αντιμετωπίζει εδώ και έναν μήνα μια άνευ προηγουμένου εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του.

   

Το λιβυκό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε επίσης χθες κατά οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης κατά της Λιβύης, απειλώντας με επίθεση σε οποιαδήποτε εναέρια και θαλάσσια πολιτική ή στρατιωτική κυκλοφορία στη Μεσόγειο. 

   

«Τα στρατιωτικά πλήγματα κατά του Καντάφι θα πραγματοποιηθούν σύντομα», ανακοίνωσε παράλληλα νωρίτερα σήμερα η Γαλλία.

   

Την ίδια ώρα και το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με 6 καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα.

   

Επίσης η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα μέσω της υπουργού της Άμυνας Κάρμε Τσακόν ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επιχείρησης στη Λιβύη, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου της. 

    Η απόφαση αυτή του Βελγίου ανακοινώθηκε έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης από τον υπουργό Εξωτερικών και Συνεργασίας Ολιβιέ Σαστέλ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε παράλληλα ότι δεν επρόκειτο να περιμένει την απόφαση της βουλής για να διατάξει τη συμμετοχή των Βρετανικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις στη Λιβύη.

   

Εκπρόσωπος του Κάμερον είπε ότι «ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι η βουλή θα αποδεχθεί ότι η κατάσταση απαιτεί να προχωρήσουμε στη βάση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αμέσως και αυτό σημαίνει πριν την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας».

    Παράλληλα στη Λιβύη, μάχες γίνονταν στο δυτικό τμήμα της χώρας χθες το βράδυ και ως σήμερα το πρωί.

   

Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι σφυροκοπούσαν τη Μιζουράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με εκπρόσωπο των εξεγερμένων, οι οποίοι ελέγχουν την πόλη.