Καζάνι που βράζει το Κόσοβο

Με καζάνι που βράζει μοιάζει το τελευταίο 48ωρο το βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Οι Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν προς τους δύο τελωνειακούς σταθμούς στα σύνορα με τη Σερβία, τους οποίους επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό της η κυβέρνηση της Πρίστινας. Μέχρι τώρα τα τελωνεία αυτά ελέγχονται από την ευρωπαϊκή δύναμη EULEX, όμως οι Αλβανοί επρόκειτο να εγκαταστήσουν δικούς τους τελωνειακούς στη λογική του ότι το Κόσοβο αποτελεί ανεξάρτητο κράτος και είναι επομένως αυτονόητο πως η εξουσία της Πρίστινας εκτείνεται στο σύνολο της επικράτειάς του.

Για να τους εμποδίσουν, οι Σέρβοι του Βορρά, που αρνούνται να υπακούσουν στην κυβέρνηση των Αλβανών και έχουν εγκαθιδρύσει de facto δικές τους δομές χρηματοδοτούμενες από το Βελιγράδι, τοποθέτησαν αυτοκίνητα, λεωφορεία, γεωργικά μηχανήματα στους δρόμους και έκλεισαν -ρίχνοντας τόνους άμμου στο οδόστρωμα- τη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ, που συνδέει τον σερβικό με τον αλβανικό τομέα της διαιρεμένης πόλης Μιτρόβιτσα.

Σε μια κίνηση εμψύχωσης του σερβικού στοιχείου, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος μετέβη στη Μιτρόβιτσα όπου το βράδυ της Πέμπτης τέλεσε δέηση.

Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη της KFOR και η κυβέρνηση του Κοσόβου, προκειμένου να παρακάμψουν τα οδοφράγματα των Σέρβων, επρόκειτο να μεταφέρουν στους σταθμούς τους Αλβανούς τελωνειακούς με ελικόπτερα.