Μέρκελ:»Ελλειμματικός» ο ΟΑΣΕ

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πρέπει να αντιμετωπίσει αρκετά ελλείμματα αναφορικά με την επίλυση διενέξεων. «Ο ΟΑΣΕ πρέπει να κάνει ορισμένα πράγματα ακόμη, για να μπορέσουμε να γίνουμε πραγματικά σε ένα συνεργαζόμενο Forum ασφάλειας στη βάση της δημοκρατίας και της ελευθερίας», δήλωσε η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα.

Κατά την πρώτη Σύνοδο μετά από έντεκα χρόνια είναι απαραίτητος ένας κριτικός απολογισμός, τόνισε η καγκελάριος. «Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Η επίλυση των περιφερειακών διενέξεων πρέπει τώρα να πετύχει».

Η Μέρκελ κατήγγειλε το γεγονός ότι, λόγω της πολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας το 2008, ο ΟΑΣΕ βίωσε μια «βαριά κρίση εμπιστοσύνης». Ωστόσο – πρόσθεσε – η εμπιστοσύνη σταδιακά αποκαθίσταται και σ’ αυτό βοηθά και η προσέγγιση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. «Αναγνωρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Γεωργίας», δήλωσε η Μέρκελ. Η ασφάλεια της χώρας θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως επίσης θα πρέπει να βελτιωθεί και κατάσταση όσον αφορά τις ανθρωπιστικές συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΟΑΣΕ πρέπει να καταστήσει και πάλι εμφανή την παρουσία του σε όλη τη Γεωργία.

Η καγκελάριος ζήτησε επιμόνως την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες του ΟΑΣΕ. «Οι εγγυήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία γνώμης και ΜΜΕ, πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά από όλες τις χώρες μέλη». Όπως και άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων η Μέρκελ δεν κατονόμασε καμία χώρα. Το Καζακστάν, το οποίο είναι η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που αναλαμβάνει φέτος την προεδρία του ΟΑΣΕ, δεν πληροί τα πρότυπα του οργανισμού, για παράδειγμα όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και του συναθροίζεσθαι.