Μονιμοποίηση ΕΜΘ:πόσοι και γιατί μένουν εκτός.

Τουλάχιστον 300 Εθελοντές Μακράς Θητείας,φέρεται να μένουν εκτός της διαδικασίας μονιμοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός είναι ο αριθμός των ΕΜΘ οι οποίοι με διάφορες αιτιολογίες ή δικαιολογίες δεν προβλέπεται να μονιμοποιηθούν.Αποκλείονται και οι 300 λόγω πειθαρχικών ή άλλων παραπτωμάτων ή απλά για λόγους οικονομικούς;

Οι ΕΜΘ κλήθηκαν να καταθέσουν στα αρμόδια συμβούλια τα δικαιολογητικά τους για να εξεταστεί η μονιμότητά τους,αφού η περίπτωσή τους ήταν …παγκόσμιο φαινόμενο.

Οι περίπου 20.000 ΕΜΘ είναι η μόνη κατηγορία στρατιωτικών που δεν έχουν μονιμοποιηθεί και εργάζονται ουσιαστικά ως αορίστου χρόνου καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών τους.
Οι νεότεροί τους, ως κατηγορία εργαζομένων, Επαγγελματίες Οπλίτες  (ΕΠΟΠ) μονιμοποιούνται μετά την πάροδο επτά(7) ετών υπηρεσίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ΕΜΘ που διανύουν το 25ο έτος υπηρεσίας μιας και στον Στρατό Ξηράς οι πρώτοι υπαξιωματικοί έχουν μπει από το 1985 χωρίς στην πραγματικότητα να απολαμβάνουν το αγαθό της μονιμότητας.

Θέμα υπάρχει και με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Κι αυτό γιατί τα πρώτα πέντε χρόνια της θητείας τους ήταν ασφαλισμένοι συνταξιοδοτικά στο ΙΚΑ ενώ υγειονομικά καλύπτονταν όπως και οι υπόλοιποι στρατιωτικοί από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Έπειτα τους ενέταξαν στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης με συνέπεια όμως διπλάσιοι χρόνοι από εξάμηνα, μάχιμη πενταετία, καταδυτικά, πτητικά να χάνονται, διότι το ΙΚΑ δεν έχει στο καθεστώς λειτουργίας του διάταξη που να προβλέπει τέτοιες περιπτώσεις!

Με τον νόμο 3234/2004 ρυθμίστηκαν αντίστοιχα θέματα για τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς της ΕΛΑΣ προβλέποντας οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη (εργοδότη και ασφαλισμένου) που έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ να αποδίδονται στο Δημόσιο και η πενταετία που έχουν διανύσει στο ΙΚΑ να αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής και δημόσιας υπηρεσίας με την έκδοση αναγνωριστικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Κατά παράδοξο τρόπο οι ΕΜΘ είναι η μόνη κατηγορία στρατιωτικών που δεν τους αναγνωρίζονται οι παραπάνω διατάξεις παρόλο που οι εισφορές τους στο ΙΚΑ ήταν υψηλότερες από αυτές των ομοιόβαθμων συναδέλφων τους.
Ένα ακόμη παράδοξο είναι ότι οι ΕΜΘ μπορούν να εξελίσσονται μόνο μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστού και είναι και σε αυτή την περίπτωση η μοναδική κατηγορία εργαζομένων όπου για την προαγωγή δεν υπολογίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα αλλά αποκλειστικά και μόνο ο τρόπος εισαγωγής τους στο ελληνικό δημόσιο.