Μπαράζ συλλήψεων στη Τουρκία,για «σχέσεις με Κούρδους»

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 120 ανθρώπους σε επιχείρηση σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανές διασυνδέσεις με Κούρδους αντάρτες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα εφόδους στην Κωνσταντινούπολη και σε επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, όπου συνελήφθησαν 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία ηγετική φυσιογνωμία του κυριότερου κουρδικού πολιτικού κόμματος και πολλοί δήμαρχοι.

Άλλοι 80 ύποπτοι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη.



Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 20 άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατούνται στην νοτιοανατολική επαρχία της Γκαζιαντέπ, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού επικεφαλής του κουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP).

Η έρευνα επικεντρώνεται στην Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK), την οποία το PKK ίδρυσε το 2005 και η οποία χαρακτηρίζεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως «πολιτικός βραχίονας» του ΡΚΚ.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και εκλεγμένοι δήμαρχοι, έχουν κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) σε μία υπόθεση που διαρκεί εδώ και δύο χρόνια κι έχει προκαλέσει εντάσεις κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Τους τελευταίους μήνες το PKK έχει εντατικοποιήσει τις επιθέσεις του και η Τουρκία απαντά με πλήγματα εναντίον βάσεων των Κούρδων ανταρτών στις ορεινές περιοχές του γειτονικού βόρειου Ιράκ.