Να γιατί γίνεται σφαγή στη Μιζουράτα.Δείτε το χάρτη.

Οι μάχες στην πόλη Μιζουράτα μαίνονται με πρωτοφανή αγριότητα. Βλέποντας το χάρτη της εφημερίδας Guardian,γίνεται κατανοητό το γιατί. Η πόλη έχει μείνει μόνη της,αποκομμένη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή που υποτίθεται ότι ελέγχουν οι εξεγερμένοι και βρίσκεται μέσα “στο ρουθούνι” του Καντάφι.

Παίρνοντας της Μιζουράτα, το καθεστώς Καντάφι κρατά ανοιχτή την επιλογή του χωρισμού της χώρας σε “ανατολή και δύση”,ένα σενάριο που σχεδόν από τη πρώτη στιγμή των συγκρούσεων άρχισε να συζητείται.

Ο “διαμελισμός” της Λιβύης, είναι μία λύση που βολεύει τους δυτικούς,οι οποίοι και χθες μέσω του Βρετανού πρωθυπουργού Τ.Κάμερον έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη.

Τα πράσινα σύμβολα δείχνουν τις πόλεις και τις αεροπορικές βάσεις που ελέγχονται απο τις δυνάμεις του Καντάφι. Τα κόκκινα υποδεικνύουν τις περιοχές που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Είναι σαφες ότι αν δεν υπήρχε η αντίσταση στη Μιζουράτα, η Λιβύη,ουσιαστικά θα είχε χωριστεί στα δύο,με το μεγαλύτερο μέρος να ελέγχεται από το καθεστώς Καντάφι.