Ντομινίκ Στρος Καν: από τη φυλακή στα Ηλύσια Πεδία.

  Η τροπή που φαίνεται να παίρνει η δικαστική υπόθεση στη Νέα Υόρκη με το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι κατηγορίες εναντίον του Ντομινίκ Στρος-Καν περιπλέκει και πάλι το πολιτικό παιγνίδι στη Γαλλία, όπου η επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο από πολλούς φίλους του.

   

Μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών της άνοιξης του 2012, ο 62χρονος Ντομινίκ Στρος-Καν είχε βγει από την κούρσα στα μέσα Μαΐου εξαιτίας των κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας, που οδήγησαν στη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη.

   

Αδιανόητη ως χθες το βράδυ, η επιστροφή στη γαλλική πολιτική σκηνή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, έχει προκηρύξει προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου του για την προεδρία.

   

Ένας στενός φίλος του Στρος-Καν, ο βουλευτής Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ θα είναι παρών στην πολιτική ζωή κατά τους ερχόμενους μήνες. 

   

Χωρίς να μιλήσει για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Στρος-Καν, ο πρώην υπουργός Τζακ Λανγκ, από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, εκφράσθηκε σαφώς υπέρ της επιστροφής του. «Η παρουσία του ανάμεσά μας, δίπλα μας, θα ήταν αποφασιστική για την επιτυχία μας στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

   

Οι «τενόροι» των σοσιαλιστών, από την πλευρά τους, παρέμειναν σήμερα επιφυλακτικοί όσον αφορά τις πολιτικές συνέπειες μιας πιθανής απελευθέρωσης του πολιτικού που εμφανίσθηκε με χειροπέδες σ’ όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου, πριν κλειστεί στη φυλακή και μετά τεθεί υπό περιορισμό κατ’ οίκον στη Νέα Υόρκη.

   

Η επικεφαλής των γάλλων σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί ζήτησε από την αμερικανική δικαιοσύνη να φανερώσει «όλη την αλήθεια», ενώ ο προκάτοχος και αντίπαλός της Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την επιθυμία να αρθούν «όλες οι κατηγορίες» εναντίον του Στρος-Καν. «Επείγει να γίνει γνωστή η αλήθεια», υπογράμμισε η πρώην υποψήφια για την προεδρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ. 

   

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρουν στο σημερινό φύλλο τους ότι οι εισαγγελείς έχουν πλέον σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του Στρος-Καν και σχετικά με την αξιοπιστία της γυναίκας που τον κατηγορεί. Μια έκτακτη ακροαματική συνεδρίαση του δικαστηρίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη.

   

Μετά το σοκ που προκάλεσε η απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Στρος-Καν, οι γάλλοι σοσιαλιστές οργανώθηκαν για να πάνε χωρίς αυτόν στη μάχη για την προεδρία και να την διεκδικήσουν από τον Νικολά Σαρκοζί, που θα είναι πιθανότατα υποψήφιος για να επανεκλεγεί.

   

Η Μαρτίν Ομπρί, που εδώ και καιρό ήταν διστακτική και έτοιμη να παραμερίσει υπέρ του Στρος-Καν, ανακοίνωσε επισήμως αυτή την εβδομάδα την υποψηφιότητά της στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα. Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν στις 9 και στις 16 Οκτωβρίου και θα αναδείξουν τον υποψήφιο των σοσιαλιστών με την ψήφο των συμπαθούντων την αριστερά που επιθυμούν να ψηφίσουν.

   

Η Μαρτίν Ομπρί ανέμενε ότι θα είχε να αντιπαρατεθεί για το χρίσμα με τον Φρανσουά Ολάντ και την Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Μήπως οι τρεις τους θα πρέπει να υπολογίσουν τώρα το ενδεχόμενο μιας επιστροφής του Στρος-Καν; Οι φίλοι του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ το πιστεύουν και το λένε.

    Μια αξιωματούχος των σοσιαλιστών που βρίσκεται πολύ κοντά στον Στρος-Καν, η Μισέλ Σαμπάν, ζήτησε σήμερα να ανασταλεί η διαδικασία των προκριματικών ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχει σ’ αυτές. Το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα αφήνει μικρά μόνο περιθώρια ελιγμών, καθώς η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει στις 13 Ιουλίου.

   

«Αν ο Στρος-Καν επιστρέψει πριν από τις 14 Ιουλίου, τα δεδομένα θα αλλάξουν», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Μπουργκόν, ο Φρανσουά Πατριά. 

   

Αυτή η πιθανή ανατροπή της δικαστικής κατάστασης μπορεί επίσης να προκαλέσει αναστάτωση στη δεξιά. Το περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί έλεγε τις τελευταίες εβδομάδες ότι πιστεύει όλο και περισσότερο στις πιθανότητες νίκης του στις προεδρικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να χάνει με διαφορά από τους κύριους υποψήφιους των σοσιαλιστών για το χρίσμα.

   

Στην πλειοψηφία, το σενάριο της επιστροφής του Στρος-Καν αντιμετωπίζεται επίσης ως μια σοβαρή πιθανότητα, σε περίπτωση που οι κατηγορίες εναντίον του πράγματι καταρρεύσουν. «Τι τον εμποδίζει να επιστρέψει αν έχει τη δύναμη, αν το επιθυμεί;», δήλωσε ο πρώην υπουργός Ζαν-Λουί Μπορλό.