Ο Καρζάϊ δεν πιστεύει πια στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Ο γνωστός πακιστανός δημοσιογράφος Αχμεντ Ρασίντ, του οποίου το βιβλίο «Ταλιμπάν» μόλις επανεκδόθηκε εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία, συνάντησε πρόσφατα για δύο ώρες τον Καρζάι στο προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ. Και διαπίστωσε ότι οι απόψεις του για τις παγκόσμιες εξελίξεις, την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν, το μέλλον της χώρας του και το ρόλο του ΝΑΤΟ, έχουν αλλάξει ριζικά. Για την ακρίβεια, γράφει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η αλλαγή αυτή είναι η ριζικότερη στα 26 χρόνια που τον γνωρίζει.

    Ο Καρζάι εκφράζεται επικριτικά για τη Δύση, και ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι δεν μπόρεσαν ούτε να φέρουν την ειρήνη στο Αφγανιστάν ούτε να πείσουν το Πακιστάν να μην προσφέρει καταφύγιο στους Ταλιμπάν. 

    Τους τελευταίους μήνες, πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι – περιλαμβανομένων του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του νατοϊκού διοικητή στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους – έχουν εκφραστεί σκληρά για τον Καρζάι. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν να πουν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν έχει ψυχολογικά προβλήματα και ακολουθεί φαρμακευτική θεραπεία. Εκείνος πάντως φαίνεται απολύτως ήρεμος, όσο κι αν οι καινούργιες του απόψεις φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από θεωρίες συνωμοσίας.

    Το βέβαιο είναι ότι ο Καρζάι δεν υποστηρίζει πλέον τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», όπως τον έχει ορίσει η Ουάσινγκτον, και ότι θεωρεί την αύξηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα νότια της χώρας του αρνητική εξέλιξη. Περισσότερο απ’όλα, ζητά τον άμεσο τερματισμό των νυχτερινών επιδρομών που πραγματοποιούν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, από τις επιδρομές αυτές έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί τους τελευταίους τρεις μήνες 368 μεσαία στελέχη των Ταλιμπάν και έχουν σκοτωθεί 968 μαχητές τους. Κανείς δεν ξέρει όμως πόσοι άμαχοι περιλαμβάνονται σε αυτούς τους αριθμούς.

    Ο Καρζάι υποστηρίζει ότι για να τελειώσει ο πόλεμος και να βρεθεί μια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν, υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση έναντι του ΝΑΤΟ: η συνεργασία με χώρες της περιοχής, και ιδιαίτερα με το Ιράν και το Πακιστάν. Η αλήθεια όμως είναι ότι καμιά από τις δύο αυτές χώρες δεν έχει προσφέρει το τελευταίο εξάμηνο κάτι συγκεκριμένο στον Καρζάι. Δυτικοί και αφγανοί αξιωματούχοι στην Καμπούλ επισημαίνουν ότι το Ιράν έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες την υποστήριξή του προς τους Ταλιμπάν στο δυτικό Αφγανιστάν. Οσο για το Πακιστάν, όλοι γνωρίζουν ότι φιλοξενεί στο έδαφός του ολόκληρη την ηγεσία των Ταλιμπάν. Και η μόνη παραχώρηση που έχει αποσπάσει από τους τελευταίους είναι να μη στέλνουν καμικάζι στην Καμπούλ. Από την άλλη πλευρά, αρνείται να αποφυλακίσει τους ηγέτες των Ταλιμπάν που είχαν μυστικές συνομιλίες με τον Καρζάι.

    Ο αφγανός πρόεδρος, γράφει ο Ρασίντ, είναι πολύ κουρασμένος και οργισμένος από τα ανάμικτα μηνύματα που εισπράττει τα εννιά τελευταία χρόνια, πρώτα από την Ουάσινγκτον και στη συνέχεια από το ΝΑΤΟ. Ο προηγούμενος αμερικανός πρόεδρος αρνιόταν επί τέσσερα χρόνια μετά το 2001 να χορηγήσει πόρους ή στρατιώτες για την ασφάλεια του Αφγανιστάν. Και ο διάδοχός του αμφιταλαντευόταν για καιρό ανάμεσα στην αύξηση των στρατευμάτων και τον καθορισμό μιας ημερομηνίας για την έναρξη της αποχώρησης. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ομπάμα θα «ξεχάσει» την προηγούμενη δέσμευσή του για έναρξη της αποχώρησης τον Ιούλιο του 2011 και θα την αντικαταστήσει με μια σταδιακή μεταβίβαση εξουσιών προς τις αφγανικές δυνάμεις. Η πλήρης μεταβίβαση εξουσιών και αποχώρηση των στρατιωτών δεν θα αρχίσει πριν από το 2014.

    Την ίδια ώρα, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η CIA εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον φέρνει αποτελέσματα η αύξηση των στρατευμάτων την οποία ήθελε ο Πετρέους. Με τον πόλεμο να μαίνεται σε όλη τη χώρα και τις δυτικές δυνάμεις να ανυπομονούν να φύγουν, ο Καρζάι προσπαθεί να δείχνει προεδρικός και να εγκαθιδρύσει την αφγανική εθνική κυριαρχία.

    (Πηγή: Financial Times)