Ο Ομπάμα ζητά συνομιλίες με το Ιράν;Τι γράφει το Stratfor

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ζήτησε απευθείας συνομιλίες με το Ιράν σε μια επιστολή του προς τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον Ali Motahari, ένα Ιρανό βουλευτή.

Σύμφωνα με το Stratfor σε συνέντευξή του στο ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Fars, ο Motahari είπε ότι το πρώτο μισό της επιστολής αποτελούνταν από απειλές για δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν, εάν η Τεχεράνη περάσει την «κόκκινη γραμμή» κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και η υπόλοιπη περιλαμβάνει αίτημα του Ομπάμα για απευθείας συνομιλίες με το Ιράν. Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, R. Mehmanparast, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής.

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε με προσεκτική… ασάφεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς. Ενώ αρνείται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε στείλει επιστολή στον Χαμενεΐ, ένας ανώνυμος αξιωματούχος είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν “χρήση άλλων διπλωματικών διαύλων για την επικοινωνία με το Ιράν”.

“Με άλλα λόγια”, αναφέρει το Stratfor, “οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ότι απέστειλαν επιστολή στην ιρανική ηγεσία , αλλά αρνούνται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά απευθείας συνομιλίες”.