Oι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για την Αίγυπτο, απ΄ ότι για τη Λιβύη

Οι τρομακτικές εικόνες από την άγρια δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη, έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στην Ουάσινγκτον. Και όπως γράφουν οι New York Times το πρόβλημα που ανησυχεί ακόμη περισσότερο και από τη Λιβύη τις ΗΠΑ, είναι η Αίγυπτος.

Ώρες πριν από τις επιθέσεις στη Βεγγάζη την Τρίτη, η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο τέθηκε υπό πολιορκία από τους διαδηλωτές. Ενώ η βία εκεί, δεν είχε θύματα, η χλιαρή απάντηση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση στην επίθεση προβληματίζει αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Μόρσι, αλλά η επικοινωνία αυτή φαίνεται να προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times η συμπεριφορά της Αιγυπτιακής κυβέρνησης ήταν χειρότερη ακόμη κι αυτής της Λιβύης ,όπου προσπάθησε να επέμβει έστω και ανεπιτυχώς. Αντιθέτως ο Μόρσι αρκέστηκε σε μια ήπια επίπληξη των διαδηλωτών ,24 ώρες μετά!

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, «πολιτικά το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η Αίγυπτος,» δήλωσε ο Martin S. Indyk, πρώην πρέσβης ΗΠΑ στο Ισραήλ,επισημαίνοντας ότι η Αμερικανική πρεσβεία στο Κάϊρο δέχτηκε επίθεση για τέταρτη φορά και η αιγυπτιακή αστυνομία ελάχιστα κάνει.

Συλλήψεις στη Λιβύη

Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί από τις λιβυκές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
«Τέσσερις άνδρες κρατούνται και τους ανακρίνουμε επειδή υπάρχουν υποψίες ότι παρότρυναν τα επεισόδια στο προξενείο», είπε ο υπουργός Ουανίς Σαρίφ.
Ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις υπάλληλοι του προεξενείου σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλων το βράδυ της Τρίτης. Οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο κατηγορούσαν τις ΗΠΑ για μια ταινία που υποστηρίζουν ότι προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται για την επίθεση της Βεγγάζης, για την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν υπόνοιες ότι ενδέχεται να ήταν προσχεδιασμένη. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία σχέση με την ταινία, την οποία χαρακτήρισε «αηδιαστική και κατακριτέα».