Οι ΗΠΑ καλούν τους αμερικανούς να εγκαταλείψουν τη Συρία.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στη Συρία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Συρία να φύγουν αμέσως όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα μέσα μεταφοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσινγκτον.

«Οι περιορισμοί που επιβάλλει η συριακή κυβέρνηση στους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένης και της σύντομης κράτησης διαπιστευμένων διπλωματών, καθιστούν δύσκολο για το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας να δώσει μια ορθή εκτίμηση για τους υφιστάμενους κινδύνους και τις πιθανότητες να συνεχιστούν οι βιαιότητες», υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στα τέλη Απριλίου η Ουάσινγκτον είχε απομακρύνει από τη Συρία τις οικογένειες των διπλωματών και το μη αναγκαίο προσωπικό της πρεσβείας.

Εκατοντάδες άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα έχουν αναπτυχθεί στο Ντέιρ Εζόρ και γύρω από την πόλη Χομς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άρματα μάχης περικύκλωσαν δυο πόλεις

«Περίπου 250 άρματα και τεθωρακισμένα βρίσκονται σε τέσσερις συνοικίες του Ντέιρ Εζόρ», στο Μπουρ Σαΐντ, το Χαρίκα, στο αεροδρόμιο και την περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα της υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας, είπε ο ακτιβιστής Ράμι Άμπντελ Ραχμάν ο οποίος υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της πόλης, φοβούμενοι το στρατό, έχουν αρχίσει να την εγκαταλείπουν από την Τετάρτη.

Στη Χομς υπάρχουν πολλά στρατιωτικά οχήματα στη συνοικία Μπαμπ αλ-Σιμπάα, είπε. Επικαλούμενος ακτιβιστές με τους οποίους επικοινώνησε, υποστήριξε ότι από τις 8 το πρωί ακούγονται πυρά στις περισσότερες συνοικίες της πόλης.

Η οργάνωση δεν διαθέτει καμία πληροφορία για το τι συμβαίνει στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, αφού οι αρχές έχουν κόψει τις τηλεπικοινωνίες για να πλήξουν τις «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» στις οποίες αποδίδουν τις ταραχές. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη αυτή από την περασμένη Κυριακή, όταν ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση του στρατού για την καταστολή των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με την οργάνωση του Ραχμάν τουλάχιστον 2.038 άνθρωποι — εκ των οποίων οι 389 στρατιώτες και αστυνομικοί — έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, στα μέσα Μαρτίου.


Απαγόρευσαν πτήση αεροσκάφους των Κυπριακών αερογραμμών

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Συρίας απαγόρευσαν την πτήση πάνω από τη χώρα, αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές διερευνούν το ζήτημα που προέκυψε με αεροσκάφος της εταιρείας, του οποίου την πτήση στον εναέριο χώρο της Συρίας απαγόρευσαν χθες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της χώρας.

Το θέμα έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πολίτης». Το αεροσκάφος έκανε την πτήση από Τεχεράνη προς Λάρνακα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών, Κυριάκος Κυριάκου, απέδωσε το γεγονός στην εντεινόμενη πολιτική αστάθεια, που ταλανίζει τη Συρία. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Αμμάν και οι 65 Ιρανοί επιβάτες του μεταφέρθηκαν με άλλες πτήσεις στον προορισμό τους.