Οι ΗΠΑ ψάχνουν καταφύγιο για τον Καντάφι!

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει αναζητούν μια χώρα, πιθανότατα στην Αφρική, που θα ήταν πρόθυμη να παράσχει καταφύγιο στον συνταγματάρχη Μουαμάρ ελ Καντάφι-αν εκείνος αποφάσιζε να εγκαταλείψει τη Λιβύη,αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύονται στους New York Times.

Η έντονη αναζήτηση για μια τέτοια χώρα έχει γίνει αθόρυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες , έστω και αν ο ηγέτης της Λιβύης δεν δείχνει να έχει προς το παρον τουλάχιστον πρόθεση να αποχωρήσει.

Η προσπάθεια αυτή περιπλέκεται από την πιθανότητα να του απαγγελθούν κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την επίθεση κατά της πτήσης της Pan Am πάνω από τη Σκοτία το 1988, αλλά και για θηριωδίες στο εσωτερικό της Λιβύης.

Η κίνηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρουν ένα καταφύγιο για τον συνταγματάρχη Καντάφι εξηγείται: ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επιβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Ομπάμα ότι ο ηγέτης της Λιβύης πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά δεν παραβιάζει την άρνηση του κ. Ομπάμα να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Λιβύης.

Περίπου οι μισές από τις χώρες της Αφρικής δεν έχουν υπογράψει ή κυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο απαιτεί από τα κράτη να τηρήσουν τις εντολές από το διεθνές δικαστήριο. (Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει επίσης επικυρώσει το καταστατικό, εξαιτίας της ανησυχίας για τις πιθανές κατηγορίες εναντίον των στρατιωτικών της και των πρακτόρων της).

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι,είπε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι πολλές αφρικανικές χώρες θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα καταφύγιο, στον συνταγματάρχη.