Οι στρατιωτικοί «επιστρέφουν στα στρατόπεδα» στην Γουινέα-Μπισάου.

 Έξι εβδομάδες αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και απέτρεψε την πραγματοποίηση εκλογών, η στρατιωτική χούντα της Γουινέας-Μπισάου ανακοίνωσε χθες ότι παρέδωσε την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση αποτελούμενη από πολιτικούς στο δυτικοαφρικανικό κράτος.

   Η ανακοίνωση ακολούθησε τη συμφωνία ανάμεσα στην αυτοδιορισμένη Στρατιωτική Διοίκηση και την περιφερειακή οργάνωση ECOWAS, που προέβλεπε τον διορισμό του Μανουέλ Σερίφου Νιαμάτζου μεταβατικού προέδρου, την αποστολή μιας στρατιωτικής δύναμης 600 ανδρών κρατών-μελών της ECOWAS στη χώρα και την πραγματοποίηση νέων εκλογών μέσα σε 12 μήνες.

   «Αρχής γενομένης από σήμερα, η Στρατιωτική Διοίκηση θα παραδώσει την εξουσία στους πολίτες», είπε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος Ντάχα Μπάνα να Ουάλνα, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η τελευταία συνέντευξη Τύπου της στρατιωτικής χούντας.

   Ο Νιαμάτζου ανακοίνωσε τον διορισμό 28 υπουργών, περιλαμβανομένων των πρώην κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δύο είναι στρατιωτικοί.

   Στη Γουινέα-Μπισάου έχουν εκδηλωθεί πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα και στάσεις μελών των ένοπλων δυνάμεων μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχό της Πορτογαλία το 1974. Το τελευταίο θεωρείται ότι ανέσχεσε προσπάθειες από μέρους της διεθνούς κοινότητας να καταπολεμήσουν την αξιοποίηση του εδάφους της χώρας από καρτέλ ναρκωτικών που διακινούν παραισθησιογόνα με προορισμό την Ευρώπη.

   Ο στρατός στη Γουινέα-Μπισάου «θα αποσυρθεί στα στρατόπεδά του» μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπός του, ο υπολοχαγός να Ουάλνα.