Ομπάμα: «Άσαντ παραιτήσου.Θα σταθούμε δίπλα στο λαό της Συρίας».

Πέντε μήνες μετά από την έναρξη της εξέγερσης που έχει στοχίσει απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπινων ζωών, ο Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα,ζήτησε τη παραίτηση του Μ.Άσαντ από την εξουσία. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης της Συρίας και απαγόρευσε οποιαδήποτε συναλλαγή αμερικανών με το καθεστώς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι για το καλό του συριακού λαού ο Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί.
“Ηρθε η ώρα ο λαός της Συρίας να αποφασίσει για τη μοίρα του και θα σταθούμε στο πλευρό του”,πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Ομοβροντία» και από τους Ευρωπαίους

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να «εγκαταλείψει την εξουσία», ενώ δήλωσαν ότι τίθενται υπέρ της υιοθέτησης «νέων αυστηρών κυρώσεων» εναντίον του καθεστώτος του, σε σημερινή κοινή τους ανακοίνωση.

Οι τρεις ηγέτες κάλεσαν επίσης το συριακό καθεστώς να «δώσει άμεσα τέλος στη βία, να απελευθερώσει τους κρατούμενους συνείδησης και να επιτρέψει στον ΟΗΕ να διευθύνει χωρίς εμπόδια μία επιτροπή αποτίμησης της κατάστασης».

«Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία επαναλαμβάνουν με τον πιο έντονο τρόπο την καταδίκη (…) της αιματηρής καταστολής των ειρηνικών και γενναίων διαδηλώσεων και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνει ο πρόεδρος Ασαντ και οι συριακές αρχές εδώ και μήνες», υπογραμμίζουν.

«Υποστηρίζουμε ενεργά τη λήψη νέων αυστηρών ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Ασαντ», συνεχίζει η ανακοίνωση των Σαρκοζί, Μέρκελ και Κάμερον.

Οι τρεις χώρες «εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Ασαντ, που κατέφυγε στη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του ίδιου του τού λαού και ο οποίος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση, έχει χάσει τη νομιμότητά του και δεν μπορεί πλέον να διατείνεται ότι διοικεί τη χώρα».

«Τον καλούμε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απόλυτης απόρριψης του καθεστώτος του από τον συριακό λαό και να εγκαταλείψει την εξουσία για το συμφέρον της Συρίας και του λαού του», επισημαίνει η ανακοίνωση των τριών ηγετών.

«Η βία στη Συρία πρέπει να σταματήσει τώρα», υπογραμμίζουν.