Παραιτήθηκε ο νοτιοκορεάτης ΥΕΘΑ

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας, ο οποίος επικρίνεται για την απάντηση που έδωσε η Σεούλ στο βομβαρδισμό νησιού της από τη Βόρεια Κορέα, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Λι Μιούνγκ-Μπακ, ο οποίος την αποδέχθηκε, ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική προεδρία.

 

   Ο υπουργός Κιμ Τάε-Γιούνγκ ήθελε να παραιτηθεί «για να αναλάβει την ευθύνη για μία σειρά πρόσφατων περιστατικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας.

    Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας βρέθηκε χθες στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων από την πλευρά του Τύπου και πολιτικών, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι έδειξε αδυναμία στην αντίδρασή της προς την ενέργεια αυτή της Βόρειας Κορέας να βομβαρδίσει νοτιοκορεάτικο νησί.

Οι βορειοκορεατικές οβίδες προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

    Η Πιονγκγιάνγκ έρριξε 170 οβίδες στο νοτιοκορεατικό νησί Γεονπγεόνγκ: οι 90 έπεσαν στη θάλασσα και οι 80 προκάλεσαν χάος στο νησί.

    Οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις απάντησαν ρίχνοντας 80 οβίδες. Ο αριθμός αυτός κρίθηκε πολύ μικρός από βουλευτές στη Σεούλ, οι οποίο επέκριναν επίσης το χρόνο της αντίδρασης του στρατού, ο οποίος επέτρεψε στις δυνάμεις της Πιονγκγιάνγκ να έχουν το χρόνο για δύο ομοβροντίες.

 

   Ο Κιμ Γιανγκ-Σου, πρώην υπουργός Άμυνας, σύμμαχος του πολιτικού κόμματος του προέδρου Λι, χαρακτήρισε «απογοητευτική» την αντίδραση του στρατού και έκρινε, όπως και άλλοι κοινοβουλευτικοί, ότι οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις όφειλαν να κινητοποιήσουν αμέσως πολεμικά αεροσκάφη, ικανά να εξουδετερώσουν τα βορειοκορεατικά πυροβόλα.

    Ωστόσο ο υπουργός Κιμ Τάε-Γιούνγκ απάντησε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν γενικευμένο πόλεμο.

    Ο Κιμ Τάε Γιούνγκ είχε δεχθεί ξανά κριτική μετά τον τορπιλισμό, που αποδόθηκε στην Πιονγκγιάνγκ, μιας νοτιοκορεατικής κορβέτας, που προκάλεσε το θάνατο 46 Νοτιοκορεατών φέτος το Μάρτιο. Μια έρευνα έφερε στο φως μια σειρά από στρατιωτικά λάθη.