Πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ, η συμφωνια Ρωσίας – Βενεζουέλας για πυρηνική ενέργεια και αγορά όπλων

Έντονα προβληματισμένες είναι οι ΗΠΑ , από την συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας, σε θέματα πυρηνικής ενέργειας.
Όπως αναφέρουν αμερικάνικα δίκτυα από το Καράκας, οι Ρώσοι συμφώνησαν και θα χτίσουν σταθμό πυρηνικής ενέργειας στη Βενεζουέλα, προκαλώντας έτσι έναν «Πονοκέφαλο τόσο για τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ατομικής  Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Και μάλιστα ένα πονοκέφαλο που δύσκολα θα περάσει»
 
Εκπρόσωπος του state departmend διευκρίνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρόβλημα  με την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στην Βενεζουέλα η οποία άλλωστε έχει αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια , αλλά τους προβληματίζει η απρόβλεπτη πολιτική του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες.
«Ελπίζουμε πάντως ο κ.Τσάβες να τηρήσει τις προϋποθέσεις του Παγκόσμιου οργανισμού Ατομικής Ενέργειας» τόνισε με νόημα ο εκπρόσωπος του state department.
 
Οι παρατεταμένες διακοπές ηλεκτρικού και νερού σχεδόν σε κάθε πόλη της Βενεζουέλας έχουν εντείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια  στο πρόσωπο του Τσάβες , ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ.
«Η Βενεζουέλα είναι στο δρόμο για να πάρει  πυρηνική ενέργεια. Θα ήταν περιττό να το πούμε, αλλά εγώ θα το πω : Φυσικά  για ειρηνικούς σκοπούς», είπε ο πρόεδρος της χώρας ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ συμπλήρωσε :  «οι προθέσεις μας είναι τελείως καθαρές και ανοικτές. Θέλουμε συνεργάτη τη  Βενεζουέλα στον τομέα της ενέργειας.»
 
Ο ρωσικής κατασκευής πυρηνικός σταθμός θα είναι παραγωγής των 500 μεγαβάτ.
 

Ωστόσο τη  συμφωνία ακολούθησε και δεύτερη συμφωνία αγοράς ρωσικών , ή καλύτερα σοβιετικών όπλων ύψους  4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.τα 2,2 από αυτά με ευέλικτους όρους πίστωσης. Η συμφωνία επέτρεψε στη Ρωσία να «ξεφορτωθεί» στρατιωτικό υλικό από την Σοβιετική εποχή και να τονώσει τις ρωσικές βιομηχανίες όπλων. Στην αγορά  περιλαμβάνονται  100 τανκς  Τ-72 ,  μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, μικρής εμβέλειας πυραύλους και 100.000 τουφέκια Καλάσνικοφ .