Ρωσική γκρίνια για την αντιπυραυλική.

Η πρόταση του ΝΑΤΟ να συνδέσει την αντιπυραυλική ασπίδα με την Ρωσία δεν προχωράει αρκετά μακριά και φαίνεται ότι στοχεύει στην μείωση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της χώρας στην Συμμαχία, μετά από συνομιλίες με άλλους διπλωμάτες.

   

Πέρυσι, το ΝΑΤΟ είχε προτείνει την σύνδεση των συστημάτων του με αυτά της Ρωσίας προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια. Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ είχε δεχθεί την πρόσκληση για έναρξη συνομιλιών σχετικά με μία πιθανή συνεργασία.

   

«Το όραμα του ΝΑΤΟ είναι δύο ανεξάρτητα αλλά συντονισμένα συστήματα που θα εργάζονται αλλεπάλληλα» είχε αναφέρει πριν από μία εβδομάδα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.

   

Ωστόσο, ο Ρώσος πρεσβευτής Ντμίτρι Ρογκόζιν, σημείωσε ότι αυτό το σκεπτικό δεν μπορεί να αποκαλείται συνεργασία, είναι απλώς το να ζεις χωριστά σε διαφορετικά διαμερίσματα, με διαφορετικές εισόδους και διευθύνσεις.

   

Ο κ. Ρογκόζιν πρόσθεσε πάντως ότι είναι «αισιόδοξος» και «ότι μπορεί αν βρεθεί ένας συμβιβασμός», καθώς η Ρωσία «θέλει να δει τις δύο πλευρές να φτιάξουν μία και μοναδική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη την οποία θα μοιράζονται, έτσι ώστε χωρίς τη συμμετοχή του ενός, ο δεύτερος να μην μπορεί να λειτουργήσει πλήρως».

   

«Οτιδήποτε λιγότερο θα σημαίνει ότι το σύστημα δε στοχεύει κάποιον που παραβιάζει το πυρηνικό καθεστώς αλλά περισσότερο την πυρηνική στρατηγική της Ρωσίας» δήλωσε.