Σ.Αραβία-Ισραήλ «τα λένε» για το «θέμα του Ιράν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας «DEBKA», το Riyadh επιθυμεί τη συνέχιση των μυστικών επαφών του με το Ισραήλ για το ζήτημα του Ιράν, παρά την αλλαγή ηγεσίας στη «MOSSAD».

Όπως επισημαίνει η «DEBKA», οι επαφές του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας με τον πρώην επικεφαλής της «MOSSAD», M. DAGAN, είχαν ως κύριο αντικείμενο τη συνεργασία των δύο Υπηρεσιών σε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν. Αραβικές και δυτικές πηγές αναφέρουν ότι οι 2 χώρες είχαν συμφωνήσει, το 2009, να χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας από ισραηλινά βομβαρδιστικά α/φη, που θα έπλητταν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Οι Σαουδάραβες, μάλιστα, είχαν προτείνει την κατασκευή εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού, στην έρημο, για τα ισραηλινά αεροσκάφη.
Το ενδιαφέρον ειδικών αναλυτών της Δύσης σε θέματα Σ. Αραβίας προσέλκυσε άρθρο, που αναρτήθηκε στη σαουδαραβική ιστοσελίδα «ARAB NEWS», στις 29/11/10, το οποίο κάνει εκτενή αναφορά στον M. DAGAN και την αποχώρησή του από την ηγεσία της «MOSSAD». Τα σαουδαραβικά ΜΜΕ δεν είχαν προβεί ποτέ άλλοτε σε σχολιασμό θεμάτων, που άπτονται των ισραηλινών Υπηρεσιών Πληροφοριών ή του ισραηλινού Στρατού. Αυτό, όμως, που ξάφνιασε περισσότερο, είναι το ύφος του άρθρου. Ο πρώην, πλέον, επικεφαλής της «MOSSAD» χαρακτηρίζεται ως «σκληροπυρηνικός πρώηνΣτγος» και «άτομο που θεωρείται κύρια υπεύθυνο για σειρά συγκαλυμμένων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της δολιοφθοράς σε ιρανικά πυρηνικά σχέδια». Δυτικές πηγές συνδέουν το σχόλιο αυτό με την επίθεση, που σημειώθηκε ένα 24ωρο νωρίτερα, στην Τεχεράνη, κατά 2 Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων.
Σύμφωνα με τη «DEBKA», τα σχόλια αυτά δεν θα είχαν εμφανιστεί σε άρθρο σαουδαραβικού ΜΜΕ, αν δεν είχαν υπαγορευθεί από την ίδια την Κυβέρνηση της χώρας.