Σφαγή στο Αφγανιστάν!

Ένας αφγανός διερμηνέας του αμερικανικού στρατού και απροσδιόριστος ακόμη αριθμός αμερικανών στρατιωτών σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τα Τελωνεία της Κανταχάρ, της μεγάλης πόλης του νότιου Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο αρχηγός της επαρχιακής αστυνομίας.

   

«Ο καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά μέσα στο συγκρότημα των Τελωνείων της Κανταχάρ, προκαλώντας νεκρούς μεταξύ των αμερικανών στρατιωτών», δήλωσε ο Χαν Μοχάμαντ Μουτζάχιντ, ο οποίος διοικεί την αστυνομία της επαρχίας της Κανταχάρ. 

   

«Σκοτώθηκε ένας αφγανός διερμηνέας των αμερικανικών στρατευμάτων, όμως δεν ξέρουμε πόσοι αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

   

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι είδαν αμερικανούς στρατιωτικούς να μπαίνουν στο συγκρότημα τη στιγμή της έκρηξης.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, «τα πτώματα όλων των θυμάτων απομακρύνθηκαν από τον τόπο της επίθεσης με ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού». 

   

Στο μεταξύ, αφγανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως άγνωστοι που πιστεύεται ότι ήταν μαχητές των Ταλιμπάν έκαψαν ένα σχολείο στη νότια αφγανική επαρχία Χελμάντ. 

   

Το σχολείο, στο οποίο φοιτούν περίπου 500 αγόρια της περιφέρειας Νάουα, κάηκε τη νύκτα της Κυριακής μετά την ανατίναξη εκρηκτικών μέσα στο κτίριο, δήλωσε ο Νταούντ Αχμάντι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

    Ουδείς τραυματίσθηκε κατά την επίθεση, όμως από την έκρηξη καταστράφηκε το μισό κτίριο, πρόσθεσε ο Αχμάντι, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στους Ταλιμπάν. 

   

Εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι 900 αφγανοί μαχητές συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα τους, όμως πρόσθεσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς αν η προσπάθεια για τον προσεταιρισμό μαχητών της βάσης μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας για τον περιορισμό της αιματοχυσίας.

   

Ο υποστράτηγος Φίλιπ Τζόουνς, ο οποίος ηγείται της υποστήριξης που παρέχει το ΝΑΤΟ στις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης να συνάψει ειρήνη με διάφορες μαχητικές παρατάξεις, δήλωσε πως η επανένταξη τοπικών μαχητών έχει αρχίσει πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες.

   

«Ο ρυθμός με τον οποίο άνθρωποι έρχονται για να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχει αυξηθεί … όμως τα αρχικά βήματα είναι τα πρώτα σε μια πολύ μακρά διαδικασία για την οικοδόμηση της ειρήνης», δήλωσε ο Τζόουνς σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.