Σκότωσαν άοπλο Αφγανό τραυματία

 Ο Καναδικός στρατός ερευνά καταγγελίες ότι μια επίλεκτη μονάδα του στρατού των ΗΠΑ σκότωσε παράνομα έναν άοπλο στο Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    «Οι κατηγορίες αυτές ερευνώνται από την Εθνική Υπηρεσία Έρευνας των Καναδικών Ένοπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Τζέι Πάξτον, εκπρόσωπος του Καναδού υπουργού Άμυνας Πίτερ ΜακΚέι, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ώσπου να υπάρξει επίσημα νομική εξέλιξη.

    Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CBC μετέδωσε ότι ένας πρώην Καναδός στρατιώτης ανέφερε πως είδε άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ να σκοτώνουν τον άοπλο τραυματία τον Ιανουάριο του 2008.

    Οι έρευνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός το οποίο ώθησε βουλευτές να καλέσουν να υπάρξει δημόσιος έλεγχος.

    Προηγούμενη έρευνα ασχολήθηκε με τις καταγγελίες ότι ένα μέλος της επίλεκτης μονάδας Joint Task Force 2, που εκτελεί επιχειρήσεις υπό άκρα μυστικότητα, είχε αναμιχθεί, το 2006, στο θάνατο ενός Αφγανού από πυρά συμμαχικών δυνάμεων ενώ είχε υψώσει τα χέρια και παραδινόταν. Η έρευνα εκείνη είχε ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρξει απαγγελία πληροφοριών.

    Οι επιχειρήσεις των καναδικών ειδικών δυνάμεων τυγχάνουν μεταχείρισης κρατικών μυστικών από την Οτάβα, που πάντως έχει αποκαλύψει ότι συμμετέχουν σε ενέργειες εναντίον ηγετικών στελεχών της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.