Σκότωσαν κατά λάθος Βρετανίδα όμηρο στο Αφγανιστάν

Η βρετανίδα όμηρος Λίντα Νοργκρόουβ, που σκοτώθηκε τον Οκτώβριο στο Αφγανιστάν στη διάρκεια αμερικανο-αφγανικής επιχείρησης που είχε στόχο την απελευθέρωσή της, υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από χειροβομβίδα που έρριξε αμερικανός στρατιώτης, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

    Στοιχεία των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που εμπλέκονταν στην επιχείρηση «αποτελούν το αντικείμενο πειθαρχικών μέτρων», διευκρίνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

    «Τιμωρήθηκαν επειδή δεν παρέδωσαν μια πλήρη έκθεση» για την επιχείρησή τους, προσέθεσε ο Χέιγκ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τη φύση των κυρώσεων που τους επιβλήθηκαν.

    Ο θάνατος της Λίντα Νοργκρόουβ είναι «αποτέλεσμα της διείσδυσης θραυσμάτων στο κεφάλι και το στήθος» της, σημείωσε ο ίδιος. 

    «Μετά την έρευνα, είναι προφανές ότι τα τραύματά της προκλήθηκαν από τη χειροβομβίδα», δήλωσε επίσης, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση ήταν «απίστευτα δύσκολη». 

    Η 36χρονη Νοργκρόουβ από τη Σκωτία εργαζόταν για την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση DAI.

    Είχε απαχθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στο Αφγανιστάν μαζί με τους τρεις αφγανούς συνοδούς της στην επαρχία Κουνάρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στη μεθόριο με το Πακιστάν. Η Νοργκρόουβ σκοτώθηκε στις 8 Οκτωβρίου στη διάρκεια της επιχείρησης που είχε στόχο την απελευθέρωσή της.

    Οι πρώτες εκθέσεις του ΝΑΤΟ έδειχναν ότι η όμηρος σκοτώθηκε από τους απαγωγείς της.