OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τερματισμός εκεχειρίας και αναβολή των ειρηνευτικών συνομιλιών

19/04/2016 - 13:51
Share on FacebookShare on Twitter

Η συριακή αντιπολίτευση αναβάλλει επ΄αόριστον τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες, με οποιαδήποτε επανάληψή τους να εξαρτάται από τη «διόρθωση της πορείας των διαπραγματεύσεων» και τις εξελίξεις επί του πεδίου, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχός της.

«Δεν υπάρχει ημερομηνία, η ημερομηνία είναι … είναι η εφαρμογή των θεμάτων επί του πεδίου, καθώς και η διόρθωση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Όλο αυτό το διάστημα, αυτό δεν συμβαίνει, το χρονικό διάστημα θα παραμείνει ανοικτό», δήλωσε ο Τζορτζ Σάμπρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Orient TV.

Η αντιπολίτευση έχει επίσης «μεγάλα παράπονα» σε σχέση με την πολιτική των ΗΠΑ η οποία, όπως δήλωσε ο Σάμπρα, επιζητεί τη συνέχιση των συνομιλιών «χωρίς εμείς να έχουμε αποσπάσει κάτι πραγματικό». Ο Σάμπρα κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις να προμηθεύσουν τους Σύρους με μέσα για την υπεράσπισή τους.

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση μεγαλύτερος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, η Ανώτερη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), σε επιστολή της χθες προς τους αντάρτες μαχητές ανέφερε ότι η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων σημαίνει πως η εκεχειρία ουσιαστικά τερματίστηκε. Συνεπώς η ΗCN αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχή της στις συνομιλίες τονίζοντας ότι η συριακή κυβέρνηση δεν είναι σοβαρή για να προχωρήσει σε μια πολιτική διαδικασία την οποία υποστηρίζει ο ΟΗΕ. Η ΗCN δηλώνει ότι μπορεί να προτείνει ένα μεταβατικό κυβερνητικό όργανο με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες χωρίς τον Άσαντ.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι η ομάδα του ασκεί πίεση για μια διευρυμένη κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ ως μια λύση για τον τερματισμό του πολέμου, στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τόνισε ότι το μέλλον του ‘Ασαντ δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Ο Μπασάρ Αλ-Τζααφάρι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen του Λιβάνου ότι η μεγαλύτερη κυβέρνηση που θα ήθελαν, θα διατηρούσε όλους τους υφιστάμενους θεσμούς της χώρας. «Στη Γενεύη εμείς έχουμε μία εντολή μόνο, να καταλήξουμε σε μια διευρυμένη εθνική κυβέρνηση, αυτή είναι η εντολή μας και ο στόχος που προσπαθούμε να πετύχουμε στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη».

Ο Αλ-Τζααφάρι είπε επίσης ότι η τύχη του Άσαντ δεν θα μπορούσε ποτέ να τεθεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες ούτε είναι θέμα που οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ θα μπορούσε να συζητήσει. «Το θέμα αυτό (της προεδρίας) δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Γενεύης … αυτό είναι μια συριακή υπόθεση».

Ο βασικός διαπραγματευτής της Δαμασκού πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε ιδέες όπως αυτές που εξέφρασε πρόσφατα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, δεν πρέπει να αγγίζουν τους υφιστάμενους κρατικούς θεσμούς ή τον στρατό. «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει οποιοδήποτε συνταγματικό κενό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο στρατός παραμένει ως έχει και οι κρατικοί θεσμοί συνεχίζουν να λειτουργούν», τόνισε.

Ο Αλ-Τζααφάρι κατηγόρησε την υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιπολίτευση ότι επιδιώκει κατάρρευση της χώρας και αναπαραγωγή του χάους που υπήρξε στο Ιράκ και τη Λιβύη, μετά την πτώση αυταρχικών ηγετών έπειτα από στρατιωτική επέμβαση της Δύσης. «Θέλουν να επαναλάβουν την εμπειρία της Λιβύης και του Ιράκ… και να μετατρέψουν τη Συρία σε ένα αποτυχημένο κράτος», τόνισε.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία υποστηρίζει ρητά τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη. «Πιστεύουμε ότι αυτό (οι ειρηνευτικές συνομιλίες) είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος και η εκεχειρία τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του προέδρου Ομπάμα». 

Tags: ΑΣΑΝΤΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣΕΚΕΧΕΙΡΙΑΟΗΕΣΥΡΙΑ

Related Posts

Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25/03/2026 - 12:24
drone
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

25/03/2026 - 10:27
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

25/03/2026 - 09:50

Διαβάστε Επίσης

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Δείτε ζωντανά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση – Τα νέα όπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

Δημήτρης Αλεξανδρής: Το σκέφτομαι πολύ συχνά να γίνω ταξιτζής, θα μπορούσα να δουλεύω και φορτηγό

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert