Συρία: Τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ζητά ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόφι Άναν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται ότι θα ψηφίσει μια απόφαση για την αποστολή μιας ομάδας 10-12 παρατηρητών στη Συρία το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο Άχμαντ Φάουζι, ο εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Αποστολή των παρατηρητών θα είναι να επιβλέψουν την κατάπαυση του πυρός η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται μέχρι τώρα, πρόσθεσε ο Φάουζι ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Θα ακολουθήσει μια μεγαλύτερη ομάδα αποτελούμενη από έως και 250 παρατηρητές, σημείωσε, χωρίς να διευκρινίσει από ποιες χώρες θα προέρχονται. Είπε όμως ότι πολλές χώρες έχουν ήδη προσωπικό στην περιοχή και θα μπορούσαν να το μετακινήσουν γρήγορα.

Ο Φάουζι είπε ότι τις τελευταίες ημέρες οι συριακές αρχές έχουν δώσει βίζες εισόδου στη χώρα σε δημοσιογράφους από 74 μέσα ενημέρωσης και τόνισε ότι θα πρέπει να επιτρέψουν επίσης τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων«. «Ο κ. Άναν αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή τη στιγμή δεν είναι τέλεια (…) Υπάρχουν κρατούμενοι που πρέπει να απελευθερωθούν, να ανοιχτούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι«, είπε, υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Μολονότι ο Φάουζι είπε ότι η εκεχειρία «γενικά τηρείται«, Σύροι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι ο στρατός προχώρησε σήμερα σε συλλήψεις στην επαρχία Ντεράα και επιχειρούν να υποκινήσουν βίαιες αντιδράσεις ώστε να κατηγορήσουν στη συνέχεια την αντιπολίτευση ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός.

Οι αρχές έχουν στείλει στρατεύματα σε πολλές περιοχές της Ντεράα, εν όψει των διαδηλώσεων που αναμένεται να γίνουν αργότερα σήμερα στην πόλη.