«Τα ΄χουμε βρει με τους ισλαμιστές»,λέει ο γιός του Καντάφι.

Ο γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ισχυρίζεται ότι η οικογένειά του έχει συμμαχήσει με ισλαμιστές εξεγερμένους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

   

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος χαρακτηρίζει ακραίους εξτρεμιστές τους αντικαθεστωτικούς, δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ότι «οι αντάρτες θα διαφύγουν ή θα σκοτωθούν. . . θα το πράξουμε μαζί.»

   

Ο ίδιος υποστήριξε ότι διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τον Άλι Σαλάμπι, ηγετική προσωπικότητα των αντικαθεστωτικών που έχουν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας.

   

Το καθεστώς Καντάφι έχει χαρακτηρίσει την λαϊκή εξέγερση στη Λιβύη σχέδιο της αλ Κάιντα για την πρόκληση εμφυλίου στη χώρα.

   

Ο γιος του Καντάφι, ο οποίος από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η εξέγερση, μιλάει εξ ονόματος του πατέρα του, υπαινίχθηκε ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των ισλαμιστών και των ανταρτών (οι οποίοι τάσσονται υπέρ ενός κοσμικού συνομοσπονδιακού κράτους) στη Λιβύη.

   

Η ηγεσία των ανταρτών στη Λιβύη έχει δηλώσει ότι υπάρχουν κάποιοι ισλαμιστές στους κόλπους της, αλλά έχει επισημάνει ότι είναι ενωμένοι στο αίτημά τους για την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία.

   

Ο Σάιφ επανέλαβε ότι οι ισλαμιστές βρίσκονται πίσω από την δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή των ανταρτών, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ Γιούνις την περασμένη εβδομάδα.

   

Ο Σάιφ είπε στην εφημερίδα ότι οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν αποφασίσει να απαλλαγούν από τέτοιους ανθρώπους σαν τον Άμπντελ Φάταχ και να «αναλάβουν τον έλεγχο όλης της επιχείρησης στη Λιβύη» οι αντάρτες (οι οποίοι τάσσονται υπέρ ενός κοσμικού συνομοσπονδιακού κράτους).


Διαψεύδουν οι ισλαμιστές

Ένας αρχηγός ισλαμιστών της Λιβύης, ο Άλι Σαλάμπι, διέψευσε σήμερα ότι έχει συμμαχήσει με την οικογένεια του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ο γιος του Σάιφ αλ Ισλάμ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται «για ένα ψέμα για να κλονίσει τις θέσεις του έθνους».

«Οι δηλώσεις του Σάιφ αλ Ισλάμ είναι κενές. Είναι ψέματα για να κλονίσει τις θέσεις του έθνους», δήλωσε ο Σαλάμπι όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ ισχυρίστηκε ότι η οικογένειά του έχει συμμαχήσει με ισλαμιστές εξεγερμένους, ενώ αναφερόμενος στους εξεγερμένους επεσήμανε στην εφημερίδα New York Times ότι «οι αντάρτες θα διαφύγουν όλοι ή θα σκοτωθούν (…) θα το φροντίσουμε». Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι έχει διαπραγματευτεί μία συμφωνία με τον Άλι Σαλάμπι, έναν από τους αρχηγούς των ισλαμιστών στα ανατολικά της Λιβύης.

Ο Σαλάμπι επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον Σάιφ αλ Ισλάμ, αλλά, όπως είπε, για να ζητήσει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από την εξουσία.

Εξάλλου ο Σαλάμπι καταδίκασε τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη των εξεγερμένων Άμπντελ Φάταχ Γιούνες, που πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή των ισλαμιστών στη δολοφονία.

Εντωμεταξύ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, ξεκίνησε σήμερα στη Βεγγάζη διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των φυλών μετά τη δολοφονία του Γιούνες.

Μία επιτροπή εκπροσώπων των κυριότερων φυλών της ανατολικής Λιβύης δημιουργήθηκε χθες Τετάρτη στη Βεγγάζη. Αυτή η επιτροπή αποτελείται από 28 μέλη, κυρίως τους αρχηγούς των φυλών Σαϊτάτ και Αγκόρι, αλλά και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών και της Συμμαχία της 17ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ένα από τα μέλη της, η επιτροπή ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι τις διαπραγματεύσεις με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.