Τηλεοπτικό αφιέρωμα στο πόλεμο του Βιετνάμ.Βίντεο

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από τη σφαγή στο Μάι Λάι του Βιετνάμ (16 Μαρτίου 1968), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της εκπομπής «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με τον Λάμπη Τσιριγωτάκη, με τίτλο «ΒΙΕΤΝΑΜ, ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗ ΦΡΙΚΗ», παραγωγής 1996.

   

Ο δημοσιογράφος Λάμπης Τσιριγωτάκης επισκέπτεται την χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας 27 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και παρουσιάζει την πολύχρονη αντίσταση της χώρας στους κατακτητές. Περιγράφεται η κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα σε Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ, που οδήγησε στην ανοιχτή συμμετοχή των ΗΠΑ από το 1965 και μετά, ενώ παρουσιάζεται και η προσωπικότητα του ηγέτη του Βορείου Βιετνάμ, Χο Τσι Μινχ. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν από την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου και στο ρόλο των ξένων ανταποκριτών που τις κατέγραψαν με τον φωτογραφικό και τον κινηματογραφικό φακό. 

   

Η μαζική δολοφονία 504 κατοίκων του χωριού Μάι Λάι από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και η αποκάλυψη της ιστορίας στα διεθνή ΜΜΕ, αποτελεί σημείο καμπής για την ιστορία του πολέμου του Βιετνάμ, ως καταγγελία των εγκλημάτων πολέμου και σύμβολο του αντιπολεμικού κινήματος στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η εκπομπή περιλαμβάνει και ένα μοναδικό ντοκουμέντο: τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Λάμπη Τσιριγωτάκη ένα μόλις μήνα πριν από το θάνατό της, η Βο Θι Λιεν, μοναδική επιζήσασα της σφαγής. 

   

Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάζονται εκτενή αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ από το BBC «VIETNAM: THE CAMERA AT WAR», παραγωγής 1995, πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και στιγμιότυπα από τη συναυλία του Woodstock το 1969 στις ΗΠΑ.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ