Τι λένε για το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας.Υπήρξε διαρροή;

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε ότι ζήτησε πληροφορίες από τη Γαλλία για την έκρηξη σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων κοντά στην πυρηνική μονάδα του Μαρκουλέ, σύμφωνα με την κλασική διαδικασία. 

   

«Έχουμε ζητήσει πληροφορίες από την ΑSΝ», τη γαλλική Υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας, σχετικά με το περιστατικό, είπε ο Γιουκίγια Αμάνο. 

    Για τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ, «το περιστατικό στη Γαλλία είναι ένα παράδειγμα» που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει «να προχωρήσουμε μπροστά» σε θέματα βελτίωσης της ασφάλειας, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της Υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή.

   

Ο κ. Αμάνο κάλεσε τις χώρες μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας να μην χάσουν την «αίσθηση του επείγοντος» για την πυρηνική ασφάλεια, στην ομιλία του προς το Διοικητικό Συμβούλιο, η σύνοδος του οποίου διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. 

   

Στην υπουργική διάσκεψη του Ιουνίου, οι Ιάπωνες είχαν λάβει εντολή να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ασφάλειας των 432 πυρηνικών μονάδων που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. 

   

Αλλά αυτές οι αρχικές προτάσεις –κυρίως αυτή που αφορά τις διεθνείς επιθεωρήσεις περίπου σαράντα πυρηνικών μονάδων που επιλέχτηκαν από την Υπηρεσία για τα επόμενα τρία χρόνια– διαφοροποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο προτεινόμενο σχέδιο των δώδεκα σημείων του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε αντίγραφο. 

   

Στην κείμενο του σχεδίου αυτού, ενθαρρύνονται οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικές μονάδες να δεχτούν σε «εθελοντική βάση» μια ομάδα διεθνών ειδικών να κάνει επιθεώρηση, χωρίς να καθορίζει το χρονοδιάγραμμα.