OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τι πιστεύουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το Ιράν

01/02/2012 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

   Το Ιράν καθοδηγείται από μια «προσέγγιση κόστους-οφέλους» για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, γεγονός το οποίο δίνει στη διπλωματική δράση «δυνατότητες να επηρεάσει» την Τεχεράνη, εκτίμησε σήμερα ο γενικός διευθυντής των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI), Τζέιμς Κλάπερ.

   

«Πιστεύουμε ότι η ιρανική διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα πυρηνικά θέματα καθοδηγείται από μια προσέγγιση κόστους-οφέλους, η οποία δίνει στην διεθνή κοινότητα τη δυνατότητα να επηρεάσει την Τεχεράνη», δήλωσε ο επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της CIA, σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

   

«Η ελπίδα μας είναι ότι οι κυρώσεις, ειδικά αυτές που μόλις επιβλήθηκαν, θα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας αλλαγής στην ιρανική πολιτική», σημείωσε ενώπιον της Γερουσίας.

   

Για τον κ. Κλάπερ, κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα, οι ηγέτες του Ιράν λαμβάνουν υπόψη τους «την ασφάλεια, το κύρος και την επιρροή,» αλλά επίσης και το «περιβάλλον της πολιτικής και της ασφάλειας» στη χώρα.

   

Δεν έκρυψε πάντως το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση είναι «πολύ ευαίσθητη», κυρίως επειδή το Ισραήλ βλέπει την προοπτική το Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη ως «απειλή για την ύπαρξή του».

   

Όπως αναφέρεται και στην εκτίμηση των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών «National Intelligence Estimate» (ΝΙΕ), που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2011 και αντιπροσωπεύει τη συναίνεση των 16 μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο Τζέιμς Κλάπερ πιστεύει ότι οι Ιρανοί ηγέτες είναι διχασμένοι για το αν θα πρέπει ή όχι να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, και δεν έχουν λάβει σε αυτό το στάδιο απόφαση επ’ αυτού, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα τους. 

   

Η θέση που εξέφρασε ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών απηχεί εκείνη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης. Ο Ομπάμα είχε δηλώσει τότε ότι πιστεύει πως μια «ειρηνική επίλυση» της κρίσης με το Ιράν είναι «ακόμη δυνατή».

“Το Ιράν είναι πιο έτοιμο να επιτεθεί στις ΗΠΑ”

Η υποτιθέμενη ιρανική συνωμοσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι το Ιράν είναι «πιο έτοιμο» να διαπράξει μια επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI), Τζέιμς Κλάπερ.

   

Η συνωμοσία «δείχνει ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, έχουν αλλάξει θέση και είναι πιο έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μια επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στις πραγματικές και πιθανολογούμενες αμερικανικές ενέργειες που απειλούν το καθεστώς», δήλωσε ο επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της CIA, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

   

Ο διευθυντής Κλάπερ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι οι ενδεχόμενες ενέργειες θα θέσουν στο στόχαστρο τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό ή εκείνα των συμμάχων των ΗΠΑ.

   

Η Αμερικανική δικαιοσύνη κατηγόρησε το Ιράν τον Οκτώβριο ότι σχεδίαζε μια «τρομοκρατική επίθεση» για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, και ανακοίνωσε κυρίως τη σύλληψη ενός αμερικανοϊρανού, του Μανσούρ Αρμπαμπσιάρ, που πιθανολογείται ότι ήταν ο άνθρωπος κλειδί για το σχέδιο αυτό.

   

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη Συρία, ο κ. Κλάπερ εκτίμησε ότι η πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι «απλώς θέμα χρόνου» λόγω της εξέγερσης ενός μέρους του πληθυσμού.

   

«Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρησή του», τόνισε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Tags: CIAΙΡΑΝΠΟΛΕΜΟΣΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Related Posts

Νετανιάχου - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου πάει στις ΗΠΑ με το βλέμμα στο Ιράν: Θα πιέσει τον Τραμπ να συζητήσει το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

10/02/2026 - 16:35
Ισραήλ: «Τέλος» το πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού – Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την διάλυσή του
ΚΟΣΜΟΣ

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση

10/02/2026 - 15:32
UNIFIL
ΚΟΣΜΟΣ

UNIFIL: Η πλειοψηφία των κυανόκρανων θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο έως τα μέσα του 2027

10/02/2026 - 13:48

Διαβάστε Επίσης

A-10C Thunderbolt: Επίδειξη δύναμης στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν την απόσυρσή του από την USAF

Άγνωστος Στρατιώτης: Συγκροτείται Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή για τη συντήρηση του μνημείου

Στην Ολομέλεια της Βουλής δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης

Η Αθήνα ετοιμάζει διάβημα στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας για τις τουρκικές «επ’ αόριστον» NAVTEX

Ο Νετανιάχου πάει στις ΗΠΑ με το βλέμμα στο Ιράν: Θα πιέσει τον Τραμπ να συζητήσει το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

Su-57: Η Ρωσία παρέλαβε νέα παρτίδα μαχητικών με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση

TRG-M10: Στα χέρια των snipers της ΔΕΠ τα νέα τυφέκια Ελεύθερου Σκοπευτή [pics]

Top News

Κακοκαιρία - Γιώργος Τσατραφύλλιας: Βροχές, χαλάζι και θυελλώδεις νοτιάδες από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή - Θα χτυπήσει και την Αττική την Τσικνοπέμπτη

Σωτήρης Χατζάκης: Πριν παντρευτώ έλεγα "πω πω τι έπαθε ο καημένος", ήμουν εναντίον του γάμου

Eurovision 2026: Με δύο τρόπους θα μπορεί να ψηφίσει το κοινό για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο στην Αθήνα: 6 ιδέες για ρομαντικά δείπνα, brunch και staycation

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert