Wikileaks:Αποκαλύφθηκαν οι χώρες της Ευρώπης με πυρηνικά.

Τέσσερις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ φιλοξενούν σε στρατιωτικές βάσεις, τις τελευταίες αμερικανικές πυρηνικές βόμβες, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που διέρρευσαν από το WikiLeaks, σημειώνουν οι TIMES του Λονδίνου σε ρεπορτάζ τους με τίτλο Leaks reveal location of last 200 US nuclear warheads in Europe.

H Τουρκία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία, είναι οι χώρες, στις οποίες φυλάσσονται οι πυρηνικές κεφαλές των αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με τα στοιχεία των εγγράφων του WikiLeaks. Αν και η τοποθεσία των πυρηνικών αυτών όπλων υπήρξε θέμα πολλών εικασιών, ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από τις ΗΠΑ αλλά ούτε και από το ΝΑΤΟ, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Η αποκάλυψη αυτή καταδικάστηκε από το ΝΑΤΟ που την χαρακτήρισε παράνομη και επικίνδυνη. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών στην Ευρώπη αποτελεί πηγή έντονων διαφωνιών εντός του ΝΑΤΟ. Μερικές χώρες, εκ των οποίων και η Τουρκία, έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ να τις αποσύρει. Κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να το αποφασίσει η συμμαχία, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί στη βάση μίας συμφωνίας αφοπλισμού με τους Ρώσους οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερο οπλοστάσιο.