Wikileaks:Οι ΗΠΑ κατηγορούν Πεκίνο για «κυβερνοεπιθέσεις»

Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στο Πεκίνο θεωρούν στις αναφορές τους, που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks, υψηλόβαθμους κινέζους ως υπευθύνους αξιωματούχους για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με στόχο τη μηχανή αναζήτησης Google, τονίζει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.

   

«Μία αξιόπιστη επαφή μας επιβεβαιώνει πως η κινεζική κυβέρνηση ενορχήστρωσε τις πρόσφατες παρεμβολές στα συστήματα του Google», τονίζεται σε ένα από τα έγγραφα, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις διευθύνονταν από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Κίνας.

    Από την περασμένη Πέμπτη, η Κίνα έχει χαρακτηρίσει «παράλογα» τα περιεχόμενα των τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν στο WikiLeaks, χωρίς να προσθέτει άλλο σχόλιο.

    Στις αναφορές αυτές παρουσιάζεται ο Λι Τσανγκτσούν,μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπεύθυνος προπαγάνδας, ως αρχιτέκτονας των επιθέσεων κατά του Google.

   

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι επιθέσεις είχαν εκτελεσθεί υπό την καθοδήγηση του Λι και του Ζου Γιονγκκάνγκ, τον ανώτερο υπεύθυνο για την ασφάλεια στη χώρα.

    Τον Μάρτιο το Google είχε ανακοινώσει πως δεν επρόκειτο πλέον να συμμορφωθεί στις διαταγές της κινεζικής κυβέρνησης για να λογοκρίνει τη μηχανή αναζήτησής του, εξηγώντας πως έκτοτε είχε πέσει θύμα ιντερνετικών επιθέσεων.