4 νεκροί στο Πακισταν από επίθεση αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Τουλάχιστον τέσσερις φερόμενοι ως αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση που εξαπέλυσε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αμερικανικό αεροσκάφος (Unmanned Aerial Vehicle, UAV) εναντίον μιας κατοικίας σε μια ζώνη των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, δήλωσαν πηγές των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

   «Το τηλεκατευθυνόμενο εκτόξευσε δύο πυραύλους σε ένα σπίτι στην περιοχή Ταμπάι, κοντά στην Μιρανσάχ», την μεγαλύτερη πόλη του Βόρειου Ουαζιριστάν, που θεωρείται προπύργιο μαχητών των ταλιμπάν και της αλ Κάιντα, δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, προσθέτοντας ότι τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν.

   Ένας τοπικός αξιωματούχος και μια ακόμη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν την επίθεση.

   Το Πακιστάν και οι ΗΠΑ προσπαθούν να βελτιώσουν τη σοβαρή κρίση στις διμερείς σχέσεις που διαρκεί από την περασμένη χρονιά, μετά την μυστική επιδρομή μιας ομάδας των ειδικών δυνάμεων στην διάρκεια της οποίας βρήκε το θάνατο ο Οσάμα μπιν Λάντεν αλλά και μια αεροπορική επιδρομή του NATO στην οποία είχαν σκοτωθεί 24 Πακιστανοί στρατιώτες στην μεθόριο.

   Το Ισλαμαμπάντ θεωρεί τις επιθέσεις που πραγματοποιούν μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη αντιπαραγωγικές, λέγοντας ότι υποσκάπτουν τις προσπάθειες της πακιστανικής κυβέρνησης να διαχωρίσει τις φυλές από τους ταλιμπάν, παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας, αποβαίνουν στο θάνατο αμάχων, κι εντείνουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα στον πληθυσμό.

   Η συχνότητα των επιθέσεων των αμερικανικών UAVs έχει ελαττωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θεωρούν πως είναι πολύ χρήσιμες για να σταματήσουν εντελώς.