Α-10 Thunderbolt: Το βίντεο που οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν «μυστικό»

Το A-10 (Warthog – «αγριόχοιροι» – Hogs, όπως αποκαλούν τα αεροσκάφη) είναι το μοναδικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε με στόχο τη στενή εναέρια υποστήριξη (Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη – CAS). Ειχε κυριολεκτικά σχεδιαστεί με βάση το όπλικο σύστημα Gatling 30mm. Το όπλο έχει μήκος πάνω από 19 πόδια και ζυγίζει πάνω από 4.000 κιλά. Ο ήχος που δημιουργείται από το όπλο, είναι πλέον “μουσική” στα αυτιά των στρατευμάτων που βρίσκονται στο έδαφος, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το αεροπλάνο μερικές φορές αποκαλείται και «εναέριο γρύλισμα” . Οι πιλότοι των Α-10 συχνά παρέχουν υποστήριξη σε κοντινές αποστάσεις.

Διαβάστε: Οι ΗΠΑ στέλνουν Α10 Thunderbolt στην Γερμανία – ΒΙΝΤΕΟ

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο περιεχόμενο του βίντεο
. Πριν όμως μιλήσουμε γι’ αυτο πρέπει να τονίσουμε οτι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σκοπεύει να αντικαταστήσει τα Α10 με το F-35 Joint Strike Fighter, ενα οπλικό σύστημα που ειναι το πιο ακριβό στη ιστορία. Και που βέβαια ως γνωστό εχει υπερβεί  κάθε προϋπολογισμό και στον δρόμο του συνεχίζει να βρίσκει μια σειρα απο εμπόδια.

 Η Πολεμική Αεροπορία, θέλει να τερματίσει την 40χρονη πορεία του A10 για να αποδεσμευσει πόρους για τα νέα F-35 και να εξοικονομήσει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Διαβάστε: Δειτε το Α10 Thunderbolt εν δράσει! ΒΙΝΤΕΟ

Ωστόσο όπως φαίνεται οι αμερικανοί στρατιώτες δεν ειναι ικανοποιημένοι με την απόφαση για την απόσυρση των Α10.
Διαβάστε – ΗΠΑ: Τώρα και τα Α-10 στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους – BINTEO

Και τώρα μπορούμε να αναφερθούμε και στο παρακάτω βίντεο.
Όπως φαίνεται και σύμφωνα με τον αποστρατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας Τόνι Κάρρ, μάλλον η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θέλει να κρατήσει “μυστικό” το βίντεο, που αυτος βρήκε τυχαία. Ο λόγος ειναι πολύ απλος.

Κατα την διάρκεια της κατασκευής του βίντεο κινδύνεψε η ζωή του πιλότου. Η μάχη στην οποία ενεπλάκει ο πιλότος μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί το βίντεο και για να ακουστεί η φωνή των πιλότων (των Α10) ειναι τεράστιας σημασίας για τα Α10. Στο βίντεο βλέπουμε σε συνδυασμό τα αεροσκάφη Α-10 και τις χερσαίες δυνάμεις.
Επιπλέον όπως αναφέρει ενας πιλότος σε μια απο τις συνεντεύξεις στο βίντεο, “οταν ακούγεται ο φόβος ενός 19χρονου, ξέρεις οτι αυτος δεν ενδιαφέρεται για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, και το επόμενο «απίθανο οπλικό σύστημα». Νοιάζεται μόνο για να σωθεί, εκείνη τη στιγμή” (βέβαια αυτο που εννοεί ειναι οτι μόνο ενα Α10 θα μπορούσε να καταφέρει κατι τέτοιο… και οχι το ενα F-35). 
Όπως αναφέρει ο Κάρρ, το βίντεο εχει απεριόριστη σημασία για την Πολεμική Αεροπορία και για τα Α-10.

Ειναι πολλοί μάλλον αυτοι που δεν θέλουν να χάσουν τα Α10… ωστόσο οι πιθανότητες για το Warthog μπροστά στο F-35 δεν ειναι καλές….

Διαβάστε: Δειτε τα A-10 Thunderbolt σε εντυπωσιακές φωτογραφίες

Το A-10 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ το 1972 και χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου. Συγκριτικά, το Β-52 της Πολεμικής Αεροπορίας εισήχθη για πρώτη φορά το 1955 και είναι ακόμη σε λειτουργία.

Το ενημερωτικό και συναρπαστικό βίντεο για τα A-10 αξίζει να το δείτε (άλλωστε κινδύνεψε ενας πιλότος για να δημιουργηθεί…)

Πηγη – We are The Mighty
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert