Admiral Gorshkov: Νότια των ακτών της Νορβηγίας η ρωσική φρεγάτα με τους Zircon – Το μήνυμα των Νορβηγών

Νότια των ακτών της Νορβηγίας βρίσκεται η ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov, που φέρει τους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon.

Όπως γνωστοποίησαν οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω του επίσημου λογαριασμού τους στο Twitter, το Admiral Gorshkov βρίσκεται εντός των διεθνών χωρικών υδάτων.

«Αλλά όπως πάντα, παρακολουθούμε στενά τυχόν κινήσεις και θα το κάνουμε όσο η φρεγάτα βρίσκεται στις περιοχές μας», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Νορβηγίας.

Δημοσίευσαν μάλιστα και μια φωτογραφία του Admiral Gorshkov τραβηγμένη σήμερα από αεροσκάφος P-3 Orion.

Υπενθυμίζεται πως στις 4 Ιανουαρίου 20223 ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε εντολή ώστε η νέα, προηγμένη φρεγάτα Admiral Gorshkov της ομώνυμης κλάσης, να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία και να ξεκινήσει αποστολές στον Ινδικό Ωκεανό, στον Ατλαντικό αλλά και στη Μεσόγειο Θάλασσα, μια εβδομάδα μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των τελικών δοκιμών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης, στην οποία συμμετείχε και ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, με τον κυβερνήτη της φρεγάτας Admiral Gorshkov, τόνισε ότι «οι υπερηχητικοί πύραυλοι τύπου Zircon που διαθέτει είναι μοναδικοί και καμία άλλη χώρα δεν έχει τέτοιο όπλο τόσο ισχυρό, που θα επιτρέψει στη Ρωσία να αμυνθεί από εξωτερικές απειλές και θα συμβάλλει στην εγγύηση των εθνικών μας συμφερόντων».

Με αφορμή αυτόν τον απόπλου, ο συνεργάτης του Βλάντιμιρ Πούτιν και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε προχωρήσει σε ευθείες απειλές εναντίον των συμμάχων της Ουκρανίας και ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μεντβέντεφ ανέφερε πως θα υπάρξει «εκδίκηση» εναντίον όποιου αποτελεί απειλή για τη Ρωσία ή συμβάλλει στον θάνατο Ρώσων στρατιωτών.

Είχε γράψει χαρακτηριστικά:

«Το κύριο πρωτοχρονιάτικο δώρο (σσ η φρεγάτα Admiral Gorshkov) φορτωμένο με πυραύλους Zircon ξεκίνησε χθες για τις ακτές των χωρών του ΝΑΤΟ. Έχουν βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων με ταχύτητα Mach 9 (σσ 9 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου), μπορούν να φέρουν οποιαδήποτε κεφαλή και εγγυημένα ξεφεύγει από κάθε αντιπυραυλικό σύστημα. Ας το βάλουμε στα 100 χιλιόμετρα από τις ακτές, κοντά στον ποταμό Πότομακ (σσ στην Ουάσιγκτον). Εσείς και οι “κολλητοί” σας που σκοτώνουν τον λαό μας δεν θα συγχωρηθούν ποτέ. Θα σας μιλήσουμε με την γλώσσα της ισχύος, αφού δεν καταλαβαίνετε κάποια άλλη…».