Αφγανιστάν: Η αποχώρηση των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί κατά σχεδόν 90 τοις εκατό

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έχει ολοκληρωθεί κατά σχεδόν 90% και πλέον. Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM) ανέφερε πως οι αμερικανικές δυνάμεις παρέδωσαν επισήμως τον έλεγχο επτά εγκαταστάσεων στο υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ξεκίνησε τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου.Παράλληλα η Γερμανία έκλεισε το γενικό προξενείο της στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, γνωστοποίησε σήμερα ένας διπλωμάτης.

Οι τελευταίοι Γερμανοί στρατιωτικοί που είχαν βάση το στρατόπεδο εκστρατείας Μάρμαλ, στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, εγκατέλειψαν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Το γενικό προξενείο βρισκόταν μέσα στη βάση μετά μια επίθεση αυτοκτονίας το 2016 που έπληξε σοβαρά το κτίριο στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ που αρχικά φιλοξενούσε την αντιπροσωπεία.

Η προέλαση των Ταλιμπάν

Αφότου η Ουάσινγκτον άρχισε την 1η Μαΐου τον επαναπατρισμό των στρατιωτικών που απέμεναν στο Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον των αφγανικών δυνάμεων για να πάρουν τον έλεγχο διαφόρων περιοχών στις επαρχίες απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας.

Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την πόλη Κανταχάρ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η Παντζουάι αποτελούσε για χρόνια προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών και υπήρξε επανειλημμένα θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις του NATO.

Η κατάληψη της περιοχής από τους Ταλιμπάν – ο ηγέτης τους, ο Χιμπατουλά Αχουντζάντα, κατάγεται απ’ αυτήν – ανάγκασε δεκάδες οικογένειες να την εγκαταλείψουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters