Αφγανιστάν: Η φωτογραφία της ημέρας – Η απόγνωση υπό το φόβο των Ταλιμπάν

Είναι αναμφισβήτητα ίσως η χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της ημέρας από το Αφγανιστάν: εκατοντάδες πολίτες – 640 συγκεκριμένα – άνδρες, γυναίκες, παιδιά, με μόνα τους υπάρχοντα τα ρούχα που φορούν, στοιβάζονται στο πάτωμα ενός Αμερικανικού μεταγωγικού αεροπλάνου.

Είναι μια εικόνα που έρχεται ως συνέχεια στις απίστευτες σκηνές που διαδραματίστηκαν χθες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τους ανθρώπους που ποδοπατήθηκαν για να καταφέρουν να φτάσουν σε ένα αεροπλάνο και να εγκαταλείψουν τη χώρα τους ή εκείνους που προτίμησαν με κίνδυνο της ζωής τους να γαντζωθούν στις ρόδες αεροσκάφους που απογειωνόταν.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραθέτουν την εικόνα από το Αφγανιστάν, χωρίς κάποιο σχόλιο. Ίσως είναι περιττό.

Κάποιοι άλλοι επισημαίνουν πόσο μεγάλος είναι ο φόβος απέναντι στους Ταλιμπάν – άλλωστε έχουν ξανακυβερνήσει το Αφγανιστάν – που οδηγεί τους Αφγανούς στο να φύγουν όπως – όπως.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με 640 Αφγανούς, την ώρα που η χωρητικότητά του – υπό κανονικές συνθήκες – είναι γύρω στα 150 άτομα. Προσγειώθηκε επιτυχώς στο Κατάρ.

Μάλιστα ένας χρήστης του Twitter επισημαίνει πως ο πιλότος αποφάσισε να απογειωθεί μεταφέροντας 640 ανθρώπους, χαρακτηρίζοντάς τον ήρωα.

Ενδεικτικές είναι και οι εικόνες από το βασικό αεροδρόμιο του Αφγανιστάν που καταγράφηκαν από δορυφόρο, δείχνοντας χιλιάδες ανθρώπους να «πολιορκούν» τα μεταγωγικά αεροσκάφη.